Operacija donjih kapaka

Operacija donjih kapaka

Operacija donjih kapaka – vrećice i kesice

Operacija donjih kapaka, razmišljate o njoj?

Imate vrećice i kesice u regiji ispod Vašeg oka?

To Vam pravi umoran izled?

Poznata američka glumica Jane fonda, ikona stila, odlučila se za ovu operaciju, kada se videla u ogledalu u jednoj radnji i izgledala sebi umorno i bolesno.

Operacija podočnjaka predstavlja veoma efektivnu operaciju koja Vam vraća odmoran izgled i daje dodatno samopouzdanje.

Ovaj tekst će Vam dati sve neophodne informacije o ovom operaciji.

Operacija donjih kapaka, odabira pacijenta

Obično pacijenti mešaju dva veoma bitna pojma, a to je klasično masno tkivo u regiji podočnjaka koje JESTE indikacija za operaciju i malarni edem koji NIJE indikacija za operaciju.

Ako imate problem kao na slici iznad ovog teksta, to jeste masno tkivo u regiji ispod oka i ono se može operisati.

Operacija donjih kapaka, iznutra, ili spolja

Operacija podočnjaka može da se vrši spolja, ili iznutra.

Spoljašnji rez kod operacije podočnjaka je subcilijarni rez, odnosno rez koji se nalazi neposredno ispod male valjkaste strukture u regiji donjeg kapka.

Sa unutrašnje strane, operacija i pristup se naziva transkonjuktivalna operacija.

Pitaćete se, koja je razlika izmedju ova dva pristupa.

Naime, transkonjultivalna operacija, odnosno operacija podočnjaka može se vršiti samo pod uslovima opšte anestezije, i rezervisana je samo za MLADJE OD 35 GODINA. Ukoliko ste stariji od 35 godina, onda ste kandidat za operaciju podočnjaka subcilijarnim rezom, odnosno spolja.

Prednost reza spolja je da se operacija može izvesti pod uslovima lokalne anestezije, što je po mom mišljenju veoma važno, jer je nekada tokom operacije potrebno uspraviti pacijenta  i videti koja je količina kože koja se može odstraniti, a da ne postoji rizik od nastanka ektropiona, odnosno od izvrnutog kapka.

Da li boli operacija podočnjaka kada se radi pod lokalnom anestezijom?

Anestezija koja se koristi kod operacije podočnjaka je lokalna lidokainska anestezija, najšečće u kombinaciji sa adrenalinom koji vrši vazokonstrikciju, odnosno sužavanje krvnih sudova.

Samim tim, ne nastaju toliko hematomi kao što se očekuje, ali adrenalin ima još jedno dejstvo, a to je da obezboljavanje traje znatno duže, nego kada se koristi samo lidokain.

Ono što se napominje pacijentima, to je da operacija podočnjaka u vidu kesica i vrećica može da bude nekada neprijatna, jer masno tkivo dobija svoje nervne završetke ispod oka, tj iz nerava koji dolaze iznutra i potrebno je dodavanje anestezije tokom intervencije, ali opet, napominjem, operacija podočnjaka traje zaista prilično kratko i kao što smo rekli, neophodno je da pacijent nekada tokom operacije sedne, jer je situacija potpuno drugačija u sedećem položaju nego u odnosu na ležeći položaj.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest