Otoplastika – Operativno lečenje klempavosti

otoplastika

Da li je operativno lečenje klempavosti, odnosno korekcija ušiju, pravi izbor za vas? Informišite se o svemu u tekstu koji smo napisali i kontaktirajte nas da donesemo tu odluku – zajedno.

Pretrpeli ste ili trpite šale na račun svojih ušiju, niste zadovoljni njihovim izgledom ili se, jednostavno, ne osećate dobro kada je u pitanju taj deo vašeg tela? Koji god da je razlog zbog kojeg razmišljate o operaciji ušiju, mi smo tu da vam pomognemo da shvatite sve detalje ove korektivne procedure i, uz konsultaciju sa našim stručnim hirurzima, dođete do najbolje odluke.

Šta je otoplastika – operativno lečenje klempavosti?

Otoplastika je relativno jednostavna procedura kojom se, kod dece starije od 5 godina i odraslih, menja oblik, položaj ili veličina ušiju. Ovim operativnim  zahvatom moguće je ispraviti uši, popraviti oštećenja i eventualne malformacije uzrokovane traumom, vratiti ili stvoriti simetriju. Operativna korekcija ušiju daje odlične rezultate, kada radite sa visokokvalifikovanim i iskusnim hirurzima kao što su dr Đorđe Nedeljković i dr Dragan Stojićević.

Operativni metod korekcije klempavosti se, i ovo je veoma važno istaći, može uraditi u bilo kom uzrastu nakon što uši dostignu svoju punu veličinu i hrskavica prestane da bude previše meka. Obično nakon pete godine i tokom odraslog doba.

Operacija ušiju – priprema

Pre bilo kog vida operativne korekcije ušiju, pa i klempavosti, neophodno je izvršiti pregled kako bi se stekao uvid u očekivanja pacijenta i realno sagledalo šta može da se uradi po tom pitanju. Hirurg vas može pitati o istoriji bolesti, ranijim infekcijama uha, eventualnim operacijama koje ste imali i da li uzimate neke lekove. Takođe, biće potreban i sam pregled ušiju – uključujući njihov položaj, veličinu, oblik i simetriju. Doktor bi takođe mogao da slika vaše uši za medicinski karton i pre i posle poređenje.

Ako ste dobar kandidat za otoplastiku, hirurg vam može preporučiti uobičajene savete, kao što su:

 • izbegavanje pušenja i konzumiranja alkohola
 • izbegavanje aspirina, antiinflamatornih lekova i biljnih suplemenata koji mogu povećati krvarenje

Ovi saveti se ne daju reda radi već iz razloga što pušenje smanjuje protok krvi u koži i može usporiti proces zarastanja. Isti uticaj ima i alkohol, te je preporučeno da izostavite konzumiranje bar nedelju dana pre zakazane operacije.

Ko može da radi korekciju klempavosti?

Deca starija od 5 godina i odrasle osobe dobrog opšteg zdravlja. Otoplastika se izvodi u situacijama kada pacijent ima:

 • prevelike uši – stanje koje se zove makrocija
 • isturene uši koje se javljaju na jednoj ili obe strane u različitom stepenu
 • izraženo nezadovoljstvo izgledom i položajem ušiju

Klempavost ušiju ili otapostaza spada u najčešći vid deformacije ušiju i može predstavljati znatno psihološko opterećenje za pacijenta, naročito u ranom uzrastu. Zadirkivanje vršnjaka često stvara nezadovoljstvo sobom, svojim izgledom i može dovesti do narušavanja samopouzdanja, ali i stvoriti dodatne komplikacije u uobičajenom životu. Zato se preporučuje operativni metod lečenja koji daje trajne rezultate, porast samopouzdanja i rešenje za problem koji vas je dugo mučio.

Kako izgleda otoplastika – operativno lečenje klempavosti?

Otoplastika se kod dece obično izvodi u opštoj anesteziji; dok se kod tinejdžera i odraslih osoba preporučuje lokalna anestezija zbog lakšeg podnošenja i lakšeg post-operativnog perioda. Intervencija se izvodi ambulantno i sam proces operacije ušiju u našoj klinici traje oko 45 minuta.

Rezovi se prave uvek iza vašeg uha, nakon čega se remodelira i eventualno uklanja višak hrskavice i kože, kako bi se dobio novi izgled. Sve se učvršćuje unutrašnjim šavovima, uši se postavljaju na dogovoreno mesto i položaj i dodatnim šavovima se rezovi zatvaraju. Ono što brine mnoge pacijente jesu sami rezovi – rade se tako da se ne vide, kao ni ožiljci nakon skidanja konaca.

Nakon operacije, pacijent se previja i otpušta kući sa preporukama hirurga.

Najčešća pitanja i nedoumice o korekciji klempavih ušiju, naši dr Stojićević i dr Nedeljković obradili su u ovom videu:

Smernice nakon operativnog lečenja klempavosti 

U zavisnosti od toka i ishoda operacije, prvo previjanje ušiju radi se 24-48 sati od intervencije. Ukupno se vrše dva do tri previjanja u prvoj nedelji po operaciji, bezbolno i pomoću specijalnog neobojenog alkohola. Nakon toga, zavoj oko ušiju se skida i zamenjuje specijalnom elastičnom trakom koja se nosi narednih mesec dana.

Pitanje koje se samo nameće jeste – kako se spava sa zavojima i elastičnom trakom?

Prva dva do tri dana, savetuje se spavanje na uzdignutom uzglavlju, kasnije isključivo na leđima kako ne bi došlo do krvarenja, povrede ušne školjke ili – ekstremnije i ređe – pucanja konaca koji drže ušne školjke u pravom položaju dok traje zarastanje.

Konci se skidaju nakon dve nedelje od operacije klempavosti, nakon čega se elastična traka vraća do isteka preporučenog trajanja nošenja. Nakon kontrolnog pregleda, traka se nosi samo noću a vaše uši poprimaju novi, prirodan izgled koji ste tražili. U početku, može vam se činiti da su uši previše “slepljene” za glavu, međutim, u pitanju je trenutan utisak, a pravi izgled i očekivani rezultat dobićete nakon par meseci.

Da li operativno lečenje klempavosti boli i kakvi su rizici?

U prvim danima, moguć je blag otok i osećaj neprijatnosti, u zavisnosti od praga tolerancije neki pacijenti mogu osetiti i blagu bol. Ponekad se mogu javiti zujanje u ušima i modrice, što prolazi nakon nekoliko dana.

Procedura nije bolna, ono što se može pojaviti jeste prolazni osećaj bola nakon same operacije ušiju, u predelu samih rezova i eventualno glavobolja. U svakom slučaju, u razgovoru sa našim hirurzima dobićete sve potrebne informacije, savete i preporuke za otklanjanje neprijatnosti i bola.

I, u slučaju da ste se i to pitali – operacija klempavosti ne utiče na sluh pacijenta, u pitanju je potpuno bezbedna procedura koja donosi trajne rezultate.

Preporuke nakon operacije klempavosti

Slede saveti naših inostarnih kolega, kojima se i sami pridružujemo:

 • Nemojte se saginjati ili nositi teške predmete najmanje mesec dana
 • Nemojte previše duvati nos i ne svirajte duvački instrument najmanje 4 nedelje
 • Održavajte operisano uvo/uši suvim i izbegavajte pranje kose dok spoljašnja rana ne zaraste
 • Izbegavajte plivanje dok vaš hirurg ne kaže da je to bezbedno
 • Izbegavajte da ležite ili spavate na zahvaćenoj strani da biste izbegli nelagodnost ili bol
 • Držite glavu hladnom, posebno kada nosite zavoje
 • Smanjite otok tako što ćete držati glavu podignutom dok spavate
 • Nanesite bilo koju mast ili lek koji vam je dao plastični hirurg. Ovo će osigurati da vaši ožiljci pravilno zarastu i minimiziratće njihov izgled.
 • Imajte strpljenja i realna očekivanja vašeg ishoda.

Neka klempave uši postanu vaša prošlost!

Samopouzdanje i unutrašnji mir nemaju cenu. Nadamo se da vam je tekst otklonio nedoumice, odgovorio na pitanja koja imate i da ste spremni za naredni korak – konsultaciju sa našim hirurzima, a potom i uklanjanje fizičkog nedostatka jednom intervencijom.

Pozovite nas ili nam pišite na mail i zakažite svoj pregled još danas!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest