Nehirurška (neoperativna) korekcija nosa

Nehirurška (neoperativna) korekcija nosa

Nehirurška korekcija nosa

Ukoliko se hijaluronski fileri aplikuju veoma precizno u određene regije  nosa i time se u suštini nadoknadi volumen tkiva gde on nedostaje, na taj način može se načiniti nehirurška korekcija nosa, odnosno može se promeniti izgled profila nosa, u smislu ispravljanja nosa i njegovog podizanja, a sa prednje strane posmatrano, moguće ispraviti određene nepravilnosti i postići pravilne linije.

Veoma veliki broj pacijenata je nezadovoljan kako oblikom, tako i veličinom svog nosa.

Nažalost, ukoliko je nos nepravilnog oblika,  na to utiče u velikoj meri genetska predispozicija.

Ali, veoma veliki broj pacijenata ima i brojne pridružene faktore kao što su povrede sa prethhodnim prelomima, ili određena oboljenja.

Nažalost, naš nos se konstatno menja i kako starimo, zato što se naša koža menja i postaje tanja, ali i hrskavica polako gubi svoju elastičnost.

Nehirurška korekcija nosa sa pravom se nalazi u samom vrhu anti-aging medicine i upotrebe hijaluronskih filera, zato što se  nos za samo nekoliko minuta može dovesti u gotovo idealne proporcije.

Pre samo nekoliko godina, ukoliko ste želeli da napravite korekciju nosa dolazila je u obzir samo hirurška intervencija, međutim nehirurška korekcija nosa sa pravom se nalazi u samom vrhu, jer je veoma bezbedna, efikasna, brza i relativno dugotrajna.

 Kako se izvodi nehirurška korekcija nosa?

Pre nego što se pristupi nehirurškoj korekciji nosa, potreban je brižljivi pregled i razgovor sa pacijentom kako bi se definitivno utvrdilo da je pacijent kandidat za ovakvu vrstu intervencije.

Ovom prilikom napominjem da je nehirurška korekcija nosa metoda, kojom se mogu ispraviti samo estetski nedostaci, dok se funkcionalni nedostaci u vidu otežanog disanja, ovom  metodom ne mogu popraviti.

Za nehiruršku korekciju nosa koriste se fileri na bazi hijaluronske kiseline, odnosno hijaluronski fileri.

Video sa detaljima kako se izvodi ova korekcija pogledajte na sledećem linku.

U ordinaciji doktora Stojićevića i doktora Nedeljkovića koriste se isključivo hijaluronski fileri američke kompanije Allergan pod nazivom Juvederm.

Juvederm hijaluronski fileri spadaju u red najkvalitetnijih hijaluronskih filera na svetu i njihova porodica obuhvata nekoliko ovih preparata čija paleta omogućava korekcije celog lica, izmedju ostalog i nosa.

Za nehiruršku korekcija nosa koristi se Juvederm Voluma, koji spada u red gustih hijaluronskih filera.

Veoma je bitno za nehiruršku korekciju nosa koristiti nešto gušće preparate iz dva razloga – prvi je taj što se gušći hijaluronski fileri sporije otapaju, odnosno resorbuju  i na taj način efekat traje duže.

Drugi veoma bitan razlog je zato što gusti fileri imaju veoma veliki lifting efekat pa se njihovom upotrebom nos može podići u većoj meri.

Idealno bi bilo pacijentu pre svake intervencije na jednostavnom računarskom programu pokazati kako bi izgledale hipotetičke slike posle ove intervencije. 

U našoj ordinaciji mi to svakodnevno praktikujemo i možemo slobodno da kažemo da smo u ovome prvi u našoj zemlji.

 Nehirurška korekcija nosa može se izvesti odmah posle samog pregleda, jer je u pitanju intervencija koja se zaista brzo izvodi.

 Da li nehirurška korekcija nosa boli?

 Nehirurška korekcija nosa radi se pod uslovima lokalne lidokainske anestezije.

Uvek je potrebno brižljivo očistiti mesto same intervencije  i za ovu svrhu  koriste preparati tipa Octenisept, ili neki drugi alkoholni neobojeni preparati.

 Ovo je veoma bitno da se uradi, da se ne bi unela infekcija čime nastaju nepotrebne komplikacije.

 Nakon brižljivo čišćenja i brisanja pristupa se nanošenja anestetične kreme.

Kako bi nehirurška intervencija nosa bila potpuno bezbolna potrebno je da krema stoji bar 15-ak minuta.

 Pored anestetičke krema u našoj ordinaciji koriste se i takozvana krio anestezija. 

Ili prevedeno na srpski jezik upotrebljava se led.

Led je veoma bitno koristiti kod nehirurške korekcije nosa zbog dvostrukog efekta.

Prvo, upotreba leda dodatno obezboljava regiju, a druga veoma bitna stvar kod upotrebe leda u nehirurškoj korekciji nosa je ta da led vrši sužavanje krvnih sudova odnosno dolazi do vazokonstrikcije.

Ovo je ekstremno bitno, zato što na taj način se smanjuje mogućnost modrica, odnosno hematoma.

Takođe, ne treba da vam govorimo da je naš nos veoma prokrvljen deo tela i sužavanjem krvnih sudova smanjuje se mogućnost ubrizgavanja hijaluronskog filera u krvni sud, što bi bila neželjena reakcija.

Koliko traje sam proces?

Sam proces nehirurške korekcije nosa traje zaista nekoliko minuta.

Za korekciju nosa koristi se isključivo mezoterapijska iglica, koja spada u red veoma tankih iglica, tako da je proces apsolutno bezbolan.

I najčešće je potreban broj uboda od pet do 10 kako bi se postigao adekvatan rezultat, ali nemojte se plašiti jer je zaista potpuno bezbolno.

U ovom tekstu nećemo do detalja pričati o anatomiji,  zato što to spada u domen struke.

Tokom nehirurške korekcije nosa primetićete da doktor Nedeljković ili doktor Stojićević, nakon ubrizgavanja vrše oblikovanje,  odnosno modeliranje hijalurona.

Ovo je veoma bitno za postizanje adekvatnog oblika tokom nehirurške korekcije nosa.

Tokom ove intervencije, pacijent u svojim rukama uvek ima ogledalo i može da prati nakon svakog koraka, postignute rezultate.

Nakon postizanja adekvatnih rezultata, pacijentu se prezentuje rezultat u ogledalu gde posmatranjem iz profila i anfas može da sugeriše doktoru da li je potrebna nekakva dorada, ili nije.

 Kakva je nega posle nehirurške korekcije nosa?

Nije potrebna nikakva određena nega posle nehirurške korekcija nosa.

 Nije potrebno uzimati nikakve lekove, ili druge tablete.

Ono što će pacijent sigurno da oseća tokom same intervencije je blaga utrnulost i veoma često pacijenti napominju i da su im utrnule usne.

Ovo je sasvim normalan osećaj zato što fileri iz porodice Juvederma,  u svom sastavu pored hijaluronske kiseline sadrže i lidokain  koji je  lokalni anestetik čime se postiže veći komfor u odnosu na ostale hijaluronske filere.

Ova utrnulost može da traje i sat  vremena nakon same intervencije i to ne treba da plaši pacijente.

Nakon intervencije, moguća je pojava manjih hematoma, odnosno modrica, što isključivo zavisi od individualne predispozicije pacijenta, jer kao što smo rekli, mi u našoj ordinaciji koristimo led i ovakvu mogućnost smanjujemo na minimum.

Ono što će se gotovo sigurno desiti u post-intervencijskom periodu oporavka, nakon nehirurške korekcije  nosa jeste pojava otoka.

Otok najčešće traje 24 do 48 sati i njegov intenzitet u najvećoj meri zavisi od samog pacijenta i vrste filera koji upotrebljen.

Ukoliko se koriste gušće fileri verovatnoća da postoje otoci koji su izraženiji koji će duže da traju.

Pacijentima se savetuje da hlade svoj nos u periodu od dan do dva nakon intervencije.

Hlađenje može da se vrši najčešće ledom, koji umotan u neku kesicu i preko toga prekriven običnom krpom, ili običnim peškirom.

Nošenje naočara za vid, ili sunčanih naočara ne preporučuje se barem 72 sata.

Primetićete da u naš ordinaciji veoma često koristimo  termin, period od 72 sata,  zato što je upravo to period za koji se hijaluronski filer veže za naše tkivo, odnosno inkorporira se u našem tkivu.

Nakon isteka 72 sata, bez bojazni možete da dirate svoj nos i da nosite naočare i nemojte se plašiti da će doći do nekog pomeranja filera, zato što je on već inkorporiran u našem tkivu.

Koliko traju efekti nehirurške korekcije nosa?

Rezultati nakon hirurške korekcije nosa najčešće traju između 12 do 18 meseci.

Fileri iz porodice  Juvederma, spadaju u takozvanu vycross tehnologiju koja podrazumeva specijalnu tehniku ukrštanja molekula hijaluronske kiseline čime je omogućeno da oni znatno duže traju u odnosu na filere iz drugih kompanija.

Faktori koji utiču na bržu resorpciju hijaluronskog filera nakon  nehirurške korekcije nosa su je prekomerna fizička aktivnost tako da dolazi do brže resorpcije filera, kod profesionalnih sportisa.

Pušenje i alkohol takođe deluju da se hijaluronski fileri brže resorbuje.

Neželjene reakcije, ili komplikacije

Čitajući brojne tekstova o nehirurškoj korekciji nosa na nekim našim portalima, mogu da primetim da određeni lekari izbegavaju da rade ove vrste intervencija zbog bojazni od brojnih komplikacija.

Ovom prilikom želim da napomenem da je u ordinaciji doktora Stojićevića i doktora Nedeljkovića samo tokom 2019. godine urađeno oko 1.400 nehirurških korekcija nosa i od komplikacija i  neželjenih dejstava jedino smo imali otok i po neku modricu.

Nehirurška, neoperativna korekcija nosa

Ukoliko se nehirurška korekcija nosa izvodi pod strogo kontrolisanim uslovima asepse i antisepse, uz obavezno poznavanje svih anatomskih karakteristika ove regije, komplikacije ne postoje.

I zato ne treba da vas plaše brojni tekstovi koje možete da pronađete na internetu, jer je u pitanju zaista jedna metoda koja je potpuno bezbedna.

Nehirurška korekcija nosa – oprez

Nehirurška korekcija nosa, kao što smo rekli, je potpuno bezbedna procedura, ali je potreban oprez kod pacijenata koji su već imali operaciju nosa.

 Ovo ne znači da se nehirurška korekcija ne radi kod ovih pacijenata, ali ukoliko su pacijenti imali operaciju nosa onda savetujem dodatne mere opreza i obavezno naglašavanje ovoga, pre samog zakazivanje pregleda.

 I naravno, ukoliko su Vam potrebni neki dodatni detalji, ili želite da zakažete pregled i konsultaciju to možete uraditi poziva na brojeve telefona koje vidite na svom ekranu.

dr Dragan Stojićević 069 2161 336

dr Djordje Nedeljković 064 2555 252

 

Sinonimi:

Nehiruška korekcija nosa

Nehirurška korekcija nosa filerima

Nehiruška rinoplasitka

Korekcija nosa filerima

Korekcija nosa bez operacije

Reoblikovanje nosa bez operacije

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest