Upalne akne posle co2 lasera?

akne posle co2 lasera

CO2 frakcionisani laser je postao popularan tretman za lečenje ožiljaka, bora i drugih estetskih problema kože. Međutim, kod nekih pacijenata može doći do pojave upalnih akni nakon ovog tretmana. U ovom tekstu ćemo detaljno objasniti zašto se ovo dešava i kako se može sprečiti.

Šta je CO2 frakcionisani laser?

CO2 frakcionisani laser je medicinski uređaj koji koristi snop infracrvenog svetla kako bi uklonio oštećene slojeve kože i podstakao rast novih ćelija kože. Ovaj tretman je efikasan za uklanjanje ožiljaka, bora, fleka od sunca i drugih estetskih problema kože.

Zašto dolazi do pojave upalnih akni nakon tretmana CO2 frakcionisanim laserom?

Postoji nekoliko razloga zašto se može javiti pojava upalnih akni nakon tretmana CO2 frakcionisanim laserom. Neki od ovih faktora uključuju:

  1. Preterano uklanjanje slojeva kože

CO2 frakcionisani laser uklanja spoljni sloj kože, što omogućava rast novih ćelija kože. Međutim, ako se ukloni previše slojeva kože, to može dovesti do oštećenja lojnih žlezda koje se nalaze ispod kože. Ovo oštećenje može dovesti do prekomernog lučenja sebuma, što može dovesti do pojave upalnih akni.

  1. Preosetljivost kože

Kod nekih ljudi, koža je veoma osetljiva na tretmane CO2 frakcionisanim laserom. Ovo može dovesti do iritacije kože i pojave upalnih akni.

  1. Infekcija

CO2 frakcionisani laser je invazivan tretman, što znači da postoji rizik od infekcije. Ako se koža ne održava čistom nakon tretmana, to može dovesti do infekcije i pojave upalnih akni.

  1. Hormonalne promene

Hormonalne promene, kao što su one koje se javljaju tokom puberteta ili menopauze, mogu uticati na pojavu upalnih akni. Ako se ove promene dešavaju u isto vreme kada se radi tretman CO2 frakcionisanim laserom, to može dovesti do pojave upalnih akni.

Kako sprečiti pojavu upalnih akni nakon tretmana CO2 frakcionisanim laserom?

Postoji nekoliko načina na koje se može sprečiti pojava upalnih akni nakon tretmana CO2 frakcionisanim laserom. Neki od ovih načina uključuju:

  • Konsultujte se sa stručnjakom pre tretmana

Pre nego što se odlučite za tretman CO2 frakcionisanim laserom, važno je da se konsultujete sa stručnjakom. Oni će moći da procene vašu kožu i utvrde da li je ovaj tretman pogodan za vas. Takođe, oni će moći da vam daju savete o tome kako da se pripremite za tretman i kako da negujete kožu nakon tretmana.

  • Održavajte kožu čistom i hidriranom

Da biste sprečili infekciju i održali zdravu kožu nakon tretmana, važno je da održavate kožu čistom i hidriranom. Koristite blage proizvode za čišćenje kože koji neće isušiti kožu. Takođe, koristite hidratantne kreme koje će pomoći da koža ostane hidrirana i zdrava.

  • Koristite preparate za negu kože koje vam preporuči stručnjak

Vaš stručnjak će moći da vam preporuči preparate za negu kože koji će vam pomoći da održite kožu zdravom nakon tretmana. Ovi preparati mogu uključivati hidratantne kreme, serume, losione i druge proizvode koji će pomoći u obnavljanju kože.

  • Izlaganje suncu

Izlaganje suncu nakon tretmana CO2 frakcionisanim laserom može dovesti do pojave hiperpigmentacije i drugih problema kože. Zbog toga je važno da izbegavate izlaganje suncu nakon tretmana i da koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest