Operacija kapaka, podizanje kapaka, blefaroplastika

Operacija kapaka

Operacija kapaka – kako, zašto, gde, koliko?

Najsveobuhvatniji tekst na internetu, sve na jednom mestu samo za vas

Operacija kapka je jedna od najčešćih hirurških intervencija, kako kod nas tako i u svetu.

Iako je jedna od najčešćih, to ne znači da se svuda isto obavlja i sa istim uspehom.

Ovu intervenciju izvode lekari različitih specijalnosti, a dobro poznavanje anatomije lica i periorbitalne regije je glavni preduslov za to.

Kada govorimo o operaciji kapaka obično mislimo na estetske intervencije sa efektom podmlađivanja periorbitalne tj okoloočne regije. I pored toga postoje operacije koje se izvode zbog nekih urođenih stanja, deformiteta, poremećaja funkcije i slično.Blefaroplastika

Ovde odmah zapamtite blefaroplastika nije operacija koja se koristi u cilju ispravljanja stečene ili urođene ptoze (spušteni očni kapak, jednostrano ili obostrano), promene ugla oka, promene veličine oka i slično.

 • Najčešća operacija u estetskoj medicini i hirurgiji
 • Izvode je hirurzi različitih specijalnosti
 • Nije operacija izbora za problem ptoze

Ovo ste do sada verovatno sve znali, ali šta je onda blefaroplastika? Trebaju vam detalji? 

Na dobrom ste mestu. Saznajte sve u tekstu ispod.

Šta je to blefaroplastika – operacija kapaka?

Blefaroplastika, ili još operacija kapaka, podizanje kapaka, zatezanje kapaka, je hirurška intervencija koja se u zavisnosti od prisutnog problema tehnički mora prilagođavati problemu Vašeg oka.

Blefaroplastika je operacija kojom se otklanja umorni izgled očiju i rešava problem ”spuštenih” očnih kapaka.

Operacija zatezanja kapaka ima svoj osnovni tehnički deo koji isti kod većine pacijenata. Međutim one tehničke nijanse koje se prilagođavaju svakom pacijentu su ono što operaciju kapaka čini uspešnom.

Operacijom blefaroplastike se konkretno uklanja višak kože očnih kapaka, a po potrebi deo mišića, deo fascije, deo ili kompletna mast. Da dobro ste čuli i mast.

Za one koji imaju problem ”nadutosti” očnih kapaka objasniću vam malo niže u tekstu na šta mislimo.

Blefaroplastika može biti gornja i donja. Gornja je predviđena za gornje očne kapke, donja logično za donje očne kapke.

 • Blefaroplastika može biti gornja i donja (za gornje i donje očne kapke)
 • Blefaroplastika se još popularno naziva ”zatezanje“ ili ”podizanje” kapaka
 • Blefaroplastika se tehnički mora prilagođavati potrebama vašeg oka

Ko je kandidat za blefaroplastiku?

Blefaroplastika se može izvoditi u svim starosnim dobima.

Ne postoji precizno pisano pravilo kada.Blefaroplastika 2

U većini slučajeva operacija se izvodi kada pacijenti sami osete da imaju problem, a doktor verifikuje isti kompletnim kliničkim pregledom. Najveći broj pacijenata su stariji od 30 godina života.

Najveći broj pacijenata je između 40 i 55 godine zivota.

Operacija zatezanja kapak se izvodi i kod žena i kod muškaraca. Indikacije se mogu izvoditi iz nekoliko razloga.

Prvi i najčešći je estetski problem koji daje umorni izgled očiju i lica, potom postoje urođeno spušteni kapci (obično kod više članova u porodici, genetski određeni, ne ptoza, to smo naučili), a potom i naravno promena vidnog polja kada su kapci toliko spušteni (obično spolja) da onemogućavaju normalan vid.

Takođe pacijenti se mogu žaliti na punoću i težinu u regiji očnih kapaka, suvoću oka i iritaciju u samim očima, iritaciju kože itd. Odmah da znate da nisu svi pacijenti kandidati za operaciju. Moguće je da primećujete neki problem, ali radi sigurne dijagnoze uvek se obratite lekaru za razgovor.

Postoje brojna stanja koja mogu dati umorni izgled lica i očiju.

Spuštene obrve, višak kože u regiji slepočnica, udubljene očne jabučice su samo neka od tih stanja i ne treba ih mešati sa indikacijama za blefaroplastiku. Oni se rešavaju na druge načine i slobodno popričajte sa nama o tim stanjima.

 • Blefaroplastika se izvodi i kod žena i kod muškaraca, svih starosnih dobi
 • Najčešće se izvodi iz estetskih razloga
 • Nisu svi pacijenti kandidati za operaciju

Blefaroplastika 3

Ako niste sigurni da li ste kandidat ili ne za operaciju kapaka, slobodno nas kontaktirajte radi pregleda i otklanjanja svih nedoumica:

Dr Đorđe Nedeljković 064 2555 252

Dr Dragan Stojićević 060 3390 614

SN Medik ordinacija 069 3390 614

Ukoliko Vam se u toku pregleda lekara ili nakon njega ne sviđa ono što ćete dobiti nakon operacije, ukoliko Vam se čini da će to Vas mnogo da izmeni, ukoliko niste sigurni da je to ono što želite, ne radite operaciju.

Tako i sebe i lekara poštedite stresa i nezadovoljstva. Bolje sačekajte da skupite sve relevantne informacije, da ideja sazri, pa onda donesete odluku za operaciju.

 • Ne donosite ishitrene odluke o operaciji

Zašto se očni kapci spuštaju?

 

Okoloočna regija je jedna od najaktivnihih regija i to od samog rođenja.

Da li ste znali da samo u toku jednog minuta gotovo 10 puta trepnete. Pomnožite to sa satima, danima, godinama. Mnogo jel da? Koji su još razlozi da koža ova regije gotovo prva stari?

Godinama ova jako tanka koža zbog fiziološkog procesa starenja, kako na gornjim tako i na donjim kapcima se rasteze, gubi elasticitet, tonus, pa plus na to dodati silu gravitacija koja je vuče na dole, pa popuštanje tenzije nad fascijom i mišićima i protruzija (guranje masti iz dubine), sve su to faktori koji dovode do pojave spuštenih kapaka i umornog izgleda lica i regije očiju.

Sve ovo može biti povezano i sa spuštanjem obrva i spuštanjem kože i gubitka masti i tonusa  srednjeg masiva lica što još više ubrzava proces spuštanja očnih kapaka. Potom tu je i spuštanje i nabiranje kože čela, zatim solarna degeneracija kolagena (oštećenja kože od strane sunca), kao i oštećenja kože kao posledica hemijskih isparenja i naravno pušenja.

Stres i način života kao poseban faktor se uvek ističu.

 • Jako aktivna regija u toku života
 • Koža očnih kapaka je jako tanka
 • Fiziološki procesi starenja se gotovo prvo vide u regiji oko očiju

Koja je uloga očnih kapaka?

Očni kapci su pomoćni organi oka. Oni štite očnu jabučicu od spoljašnjih faktora.

Svojim treptanjem i uz pomoć suza očni kapci čiste prednju površinu oka i omogućavaju odnošenje nečistoća sa površine oka. Gornji očni kapci su dva puta širi od donjih.

Očni kapci se sastoje od tanke kože sa dlačicama i sa svojim znojnim i lojnim žlezdama.

Ispod se nalazi tanko rastresito vezivno tkivo, nema masti, a potom ide mišić. Ispod mišića se nalazi fascija a ispod nje odeljci duboke masti koji okružuju i čuvaju oko.

Ovih odeljaka masti na gornjem očnom kapku ima dva, Medijalni tj unutrašnji u unutrašnjem delu oka i centralni. Ispod donjeg očnog kapaka u regiji podočnjaka postoje tri odeljka, spoljašnji, centralni i unutrašnji. 

P.s. Kao što rekoh na početku teksta ona ”nadutost” koju pacijenti često prijavljuju je posledica baš ove masti koja se ”gura” iz dubine put napred i daje osećaj punoće u očnim kapcima.

 • Očni kapci su pomoćni organi oka
 • Očni kapci štite oko
 • I u regiji gornjih i na donjim kapcima postoje odeljci masti

Šta pre operacije očnih kapaka?

Kao i kod svake operacije i ovde pre operacije kapaka morate biti zdravi naravno. Nema specifične pripreme.

Izbegavaju se antikoagulantni lekovi, lekovi tipa Aspirin, Brufen i slično, potom veće količine vitamina C,E, znači sve one supstance koje mogu delovati na koagulaciju.

Time smanjujemo mogućnost pojave velikih hematoma. Na operaciju se dolazi bez šminke i bez nakita i sa dobrim raspoloženjem! Savetujemo vam da obavezno smanjite konzumiranje cigareta i alkohola, radi bržeg oporavka i boljeg izgleda rezova nakon intervencije.

Naš savet je da dan pre intervencije spremite npr dve male flašice vode u zamrzivač da bi ih imali i koristili kao hladne obloge nakon intervencije.

Pre svake intervencije ponovo se pravi pregled od strane lekara da bi se definitivno utvrdili razlozi operacije i dogovorili ciljevi.

 • Izbegavati antikoagulantne lekove
 • Smanjiti konzumiranje cigareta i alkohola
 • Spremiti hladne obloge 
 • Biti dobro raspoložen

Kako se izvodi blefaroplastika?

Blefaroplastika se izvodi u uslovima lokalne anestezije.

Ovim se ostvaruje saradnja između lekara i pacijenta tokom intervencije radi maksimalnog efekta. Neposredno nakon razgovora i pregleda, vrši se slikanje radi dokumentiranja problema, a potom merenje.

Precizno merenje je najvažniji deo same intervencije. Nakon merenja pokazujemo vam koja količine kože će biti uklonjena i kako bi kapci trebalo da izgledaju.

Ukoliko se slažemo izvodi se intervencija. Prvo ide plasiranje anestezije.

Sačekamo da ista deluje i potom se vrži blefaroplastika. Intervencija traje između 30 i 45 minuta kada su u pitanju bilo gornji bilo donji kapci.

Ukoliko se operišu i donji ukupno trajanje operacije je oko sat vremena. Tehnika rada se prilagođava vašim kapcima i potrebama.

 • Blefaroplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji
 • Operacija traje između 30 i 45 minuta
 • Tehnika se prilagođava vašim potrebama i mogućnostima

Koje godišnje doba je dobro za blefaroplastiku?

Blefaroplastika se izvodi tokom cele godine.

Nema kontraindikacija da se ona izvodi kako u letnjim tako i u zimskim mesecima.

Naravno da svi više vole leto da iskoriste za putovanja i odmore, pa intervenciju odlažu za period jeseni i zime.

Ukoliko izvodite operaciju leti u periodu nakon nje koristite SPF kreme, naočare ( što se i inače radi bez obzira na operaciju) , a nega je ista kao da se radi u bilo kom drugom godišnjem dobu.

U suštini operacija se izvodi kada vi imate prostora i vremena za to.

 • Blefaroplastika se izvodi tokom cele godine
 • SPF kreme i naočare za sunce se koriste uvek, jer je to ionako deo uobičajne nege i zaštite od sunčevog zračenja

Šta nakon blefaroplastike?

Odmah nakon intervencije idete kući. Dobijate lekarski izveštaj sa svim potrebnim informacijama. Imate prepisanu antibiotsku i dodatnu terapiju.

Kući već pripremljene obloge koristite da hladite regiju očiju i tako prevenirate pojavu otoka i modrica, a i ne boli vas ništa. Anagletici, lekovi protiv bolova, su retko kada potrebni.

Antibiotike koristite po prepisanom savetu. Biće vam preporučeno da uzimate neke od lekova koji se koriste za otoke, radi bržeg oporavka. U prvih 24 do 48 sati nakon intervencije se savetuje odmor, relaksacija, hlađenje regije kapaka.

Higijena lica se obavlja po datom savetu. Nisu potrebne nikakve kreme niti mazanje regije kapaka.

Obzirom da ćete imati zalepljene male flastere preko rana, molimo vas da iste ne kvasite u prvim danima do skidanja konaca. Kontrole osim po potrebi nisu neophodne. Vidimo se kada skidamo konce.

Konci se skidaju između 3 i 7 dana od intervencije. Sve zavisi od predhodnog kliničkog nalaza i stanja kapaka, a to diktira tehniku rada i opsežnost intervencije. Obično se kod gornjih kapaka konci skidaju nakon 3 do 5 dana, a kod donjih nakon 6,7 dana.

 • Odmah nakon blefaroplastike idete kući
 • Imate prepisanu terapiju i savete
 • Obavezne su hladne obloge i higijena po savetu
 • Ništa ne mažate na kapke
 • Konci se kod gornjih kapaka skidaju nakon 3 do 5 dana
 • Konci se kod donjih kapaka skidaju nakon 6, 7 dana

Koliko traju hematomi i modrice nakon blefaroplastike?

Kao i kod svake hirurške intervencije postoje otoci i modrice. Naravno njihovo postojanje je individulano i zavisi kako od stanja vašeg organizma tako i od tehnike rada i opsežnosti intervencije.

Kao i svaka druga modrica na telu i ove prolaze naravno. Ukoliko se otok sa gornjih kapaka spusti na dole možemo vam savetovati mazanje preparata protiv modrica, tipa Lioton ili Hepatrombin.

Ukoliko se operišu donji očni kapci i u isto vreme ukllanja mast iz te regije (pravi naduti podočnjaci ) otoci mogu da traju malo duže.

Generalno u proseku sve modrice i spoljašnji vidljivi otoci prolaze u roku od 10 dana. Kod nekoga i brže. Mali broj pacijenata ima i duže otoke i modrice ali to znači da imaju individulanu predispoziciju za to ili je operacija bila zahtevnija.

Većina pacijenata je već svesna toga pa nam i sami kažu: ”lako mi izlaze modrice” ili ”imam jako tanku i osetljivu kožu”. Pušenje i koznumiranje alkohola produžava oporavak i deluje loše na reparatorne procese organizma. Sve u svemu sve je prolazno i oporavak je neminovan. 

 • Svi hematomi i modrice prolaze
 • Individulano stanje organizma je jedan od faktora koji uslovljava pojavu modrica i otoka
 • Smanjiti konzumiranje cigareta i alkohola

Kada se prave kontrole nakon operacije spuštenih kapaka?

Kontrole nakon operacije kapaka se prave nakon 2 do 3 meseca.

To je neki prvi period kada je prva faza oporavka gotova i kada možemo ponovo pogledati kapke. Plastično ću Vam objasniti.

Oni spoljašnji otoci i modrice na koži brzo prolaze, međutim postoje otoci u dubini koje ni Vi, ni mi ne vidimo, a znamo da su tu. Čekamo da i oni nestanu i da naše telo samo uradi posao.

 • Kontrole posle blefaroplastike se prave nakon 2 do 3 meseca

Da li operacija kapaka ostavlja ožiljke?

Da postoji.

To je sasvim normalno, kao i nakon svake hirurške intervencije. Prednost kod ožiljaka u regiji kapaka je ta što je koža tanka, lepo zarasta i ožiljci su neprimetni.

Oni ulaze u prirodne pregibe regije oka i samim tim su manje vidljivi. Naravno i ovo je sve individulano i zavisi od neke vaše predispozicije. Keloidni i debeli ožiljci ne postoje u ovoj regiji. Kreme za ožiljke možete i ne morate koristiti.

Obično Vam savetujemo da iste koristite u spoljašnjem delu ožiljka gde se trenutno može videti, ali i oni vremenom iščezavaju toliko da se i ne vide ili ih samo vi možete primetiti jer znate da ste nešto radili. Svaki ožiljak u periodu sazrevanja prolazi kroz tri faze, a ona svukupno traje 6 meseci.

Ne samo na kapcima, nego na bilo kom delu tela ožiljak sazreva 6 meseci. Zato uvek budite strpljivi i znajte da kod nekoga oporavak ide brže, a kod nekoga sporije. Nikada se nemojte porediti sa drugim ljudima koji su imali isto iskustvo.

 • Ožiljak postoji ali je slabo primetan
 • Svaki ožiljak prolazi kroz tri faze sazrevanja
 • Ožiljci su individualna stvar
 • Cigare, alkohol i druge loše navike utiču na ožiljke u smislu da ih pogoršavaju
 • Ne porediti se sa drugima

Zašto su neki pacijenti nezadovoljni nakon operacije spuštenih kapaka?

Sve je stvar sopstvenog viđenja, želja i realnog stanja izgleda kapaka kako pre tako i posle operacije.

Prema literaturi oko 5 do 10 % pacijenta zahteva neku dodatnu aktivnost nakon operacije kapaka.

To su najčešće aktivnosti tipa masaže, korišćenje krema za ožiljke, lasera u regiji reza, a zbog ožiljka (kod crvenih ožiljaka ili na mestima na koži gde je izašao konac itd),  a malo njih zahteva ponovnu intervenciju koja se može raditi 6 meseci do godinu dana od prve operacije.

Ukoliko su postavljene sve prave indikacije za operaciju, ukoliko ste razumeli šta ćete postići operacijom, ukoliko ste svesni svoje individualnosti rezultat će sigurno biti dobar.

 • Budite realni u očekivanjima
 • 5 do 10 % pacijenta zahteva dodatne lekarske aktivnosti

Kada mogu da radim druge antiaging procedure nakon blefaroplastike?

Prema našem iskustvu, ali iskustvu drugih lekara sve druge estetske i antiaging procedure možete raditi nakon 2 do 3 meseca od blefaroplastike. To se pogotovo odnosi na hijaluronske filere u srednjem masivu lica i podočnjake.

Čekamo da nestanu kako spoljašnji tako i oni unutrašnji otoci o kojima smo pisali, a koje ne vidimo, da bi i fileri lepo odradili svoj ”posao”. Možete raditi neke estetske procedure tip korekciju usana ili mezoterapije, prp tretmane.

Takođe preporuke je i da se botoks radi kasnije.

Svakako da je i ovo individulana stvar i zavisi od pacijenta do pacijenta. Svakako sve radite u dogovoru sa vašim lekarom.

 • Hijaluronski fileri za srednji masiv lica i podočnjake obično 2 do 3 meseca od blefaroplastike
 • Usne, prp, mezoterapija i slično mogu se radi brzo nakon operacije

Šta još treba da znamo o blefaroplastici?

Blefaroplastika kako gornjih tako i donjih očnih kapaka se može izvoditi pojedinačno ili zajedno sa nekom drugom estetskom procedurom.

Moguće su različite kombinacije.

Samo operacija gornjih, samo donjih kapaka, operacija i gornjih i donjih očnih kapaka, kombinacija sa podizanjem obrva, lip lift intervencija, operacija ušiju i slično.

Svakako najbolje je napraviti pregled i ustanoviti šta su realne potrebe i koje intervencije su neophodne, a da su u skladu sa vašim željama i realnim stanjem lica.

Blefaroplastika je operacija koja se u većini slučajeva obalja jednom u životu. I tu naravno postoje izuzeci. Kod mlađih pacijenata može se ponoviti u starijem životnom dobu, kod starijih je to zauvek .

Prema američkoj literaturi, lekari daju garanciju na operaciju na 10 do 15 godina (sve zavisi koja škola je u pitanju, neke daju i kraće do 5 godina), time se ograđuju od fiziološkog procesa starenja, jer se ne zna kako će koža dalje stariti u životu, da li će se menjati, da li pacijenti nastavljaju sa starim navikama ”lošeg ponašanja”- nespavanje, konzumiranje alkohola, konzumiranje cigareta, izlaganje hemikalijama i toksičnim isparenjima i slično, a koje deluju na tanku kožu očnih kapaka. Međutim sve škole su saglasne da se u većini slučajeva intervencija obavlja jednom u životu.

Sada Vam je sve jasno. Ostalo je samo da zakažemo intervenciju:

Dr Đorđe Nedeljković 064 2555 252

Dr Dragan Stojićević 060 3390 614

SN Medik ordinacija 069 3390 614

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest