Korekcija kapaka – blefaroplastika

operacija kapaka

Šta obuhvata korekcija kapaka, kakva je sama procedura i šta sve treba znati o ovoj estetskoj hirurškoj intervenciji? 

S godinama, koža gubi sjaj i elastičnost, a mišići se opuštaju. Za lice i očne kapke, to predstavlja dodatnu poteškoću, jer dolazi do naboravanja labave kože koja se skuplja obično u gornjim i donjim kapcima. Pored toga, predeo lica oko i ispod samih mogu poprimiti „vrećast“ oblik što uzrokuje pospan, otečen izgled lica.

Šta je korekcija kapaka?

Blefaroplastika odnosno korekcija ili operacija očnih kapaka predstavlja hirurška procedura kojom se repozicioniraju ili uklanjaju višak kože, tkiva i/ili masti sa samih kapaka.

Rezultat je osvežen i podmlađen izgled predela oko očiju, te pacijent izgleda odmornije i budnije.

Težina koja visi na našim kapcima – olovna je. Mary Boykin Chesnut

Operacija korekcije kapaka može pomoći da umornim, manje vidljivim ili godinama pogođenim očima vrati prirodno mladalački i/ili osvežen izgled.

Podjednako se izvodi i na ženama i na muškarcima, a vrši se kako na gornjim, tako i na donjim kapcima oka.

operacija kapaka

Da li je korekcija kapaka dobra opcija za vas?

Preduslov za operaciju očnih kapaka jeste da:

 • Ste fizički zdravi
 • Ne pušite
 • Nemate ozbiljne probleme sa očima

Mimo toga, važno je postaviti realna očekivanja po pitanju poboljšanja vašeg izgleda i ne porediti se sa rezultatima drugih, jer su svako stanje kože lica, samih očiju i kapaka, pa i postoperativni tok individualna stvar.

Procedura korekcije kapaka izvodi se na odraslim osobama, uglavnom od 30 godina naviše. Zašto baš ovaj uzrast? Kapci predstavljaju najdelikatnije i najtanje delove kože na našem telu i kao takvi su podložni ranijim znacima starenja od ostalih oblasti.

Starenje predela oko očiju – osim očiglednih posledica u vidu opuštanja kože – može doprineti da izgledamo tužno, umorno, pa čak i ljuto.

Upravo zato, ova estetska hirurška intervencija je osmišljena da pomogne u suzbijanju ovih promena i pacijentu vrati mladalački, osvežen izgled.

Pored estetskih razloga, korekcija kapaka se izvodi i kada postoje funkcionalne smetnje – kada je višak kože toliki da smeta normalnom gledanju.

Može li se uraditi korekcija kapaka bez operacije?

U medijima se može ispratiti informacija da postoji i neoperativni lifting ili plazma lifting kao vid neoperativne intervencije podizanja kapaka. Temu je detaljno obradio naš kolega, dr Dragan Stojićević u prethodno linkovanom članku, dok u ovom videu možete ispratiti sve zaključke i razloge zašto se ne treba opredeliti za ovaj vid rešavanja otečenih očiju i viška kože u tom predelu:

Priprema za operaciju kapaka

Ne postoji specifična priprema, preduslov je da je pacijent zdrav i da organizam nema neku infekciju. Samoj operaciji prethodi pregled kod lekara, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje i definisali sami ciljevi, kao i da bi se dale opšte preporuke.

One podrazumevaju da je pacijent rasterećen i dobrog raspoloženja, da ne pije i ne puši (ili, bar da se pred i nakon operacije ove navike svedu na najmanju moguću meru), kao i da ne pije antikoagulanse – lekove za razređivanje krvi.

Redovan san i fizička aktivnost, raznovrsna ishrana se preporučuju kako bi se imunitet održao jakim i kako biste bili što spremniji za samu proceduru.

Takođe, preporučljivo je imati spremne hladne obloge i eventualno odeću širih okovratnika u periodu nakon operacije, kako bi postoperativni tok protekao u što boljem redu.

Pozovite nas za konsultacije i dogovor:

Dr Đorđe Nedeljković 064 2555 252

Dr Dragan Stojićević 060 3390 614

SN Medik ordinacija 069 3390 614

Pre same procedure, doktor će pregledati kožu lica i oči i snimiti nekoliko fotografija za medicinsku dokumentaciju.

 

Kako se izvodi sama procedura?

Korekcija kapaka traje između 30 i 45 minuta (sat do sat i po vremena ako se rade donji i gornji kapci). Izvodi se u uslovima lokalne anestezije koja umrtvljuje očni kapak i okolno područje, a pacijent je budan kako bi se uspostavila neometana saradnja između vas i hirurga radi što boljeg krajnjeg efekta.

Nakon par sati od operacije i kontrolnog pregleda, pacijent se otpušta kući uz preporučene savete, koji uključuju:

 • hladne obloge
 • analgetike, ako su potrebni
 • spavanje u uzvišenom položaju par dana, a radi spuštanja otoka

Operacija gornjih kapaka 

Nekoliko situacija koje najčešće navode na razmišljanje i odluku za korekciju gornjih kapaka, su:

 • Umoran izgled očiju
 • Opuštena, naborana koža
 • Nedostatak jasnih kontura
 • Opušteni mišići koji vise preko pola kapka ili trepavica

Procedura se koristi za podmlađivanje ili otvoreniji i svežiji izgled oka.

Operacija donjih kapaka 

Korekcija donjih kapaka obično se radi kako bi se uklonio višak kože koji deluje kao da pacijent ima vrećice ispod očiju.

Do toga obično dolazi usled gubljenja elastičnosti kože ili nagomilavanja masti što sa godinama postaje izraženije. U svakom slučaju, višak se uklanja kako bi mišić donjeg kapka dobio zategnutiji i prirodniji izgled.

korekcija kapaka slike pre i posle
slike pre i posle blefaroplastika

Korekcija kapaka – oporavak 

U početku, mogući su blagi otok i modrice koji prolaze nakon nekoliko dana ili nedelja. Konci se obično skidaju 4 do 5 dana sa gornjih i 6 do 7 dana sa donjih kapaka nakon operacije.

U nekim slučajevima, moguće je osećati iritaciju i zategnutost u predelu očiju, koji brzo prolaze, kao i osetljivost na svetlost ili svrab. Sve su to uobičajene reakcije koje kratko traju.

Važno je istaći da je neophodno održavati higijenu lica i u prvim nedeljama povesti više računa o zaštiti očiju od sunca i vetra.

Nosite tamne naočare za sunce kad god ste napolju, po potrebi stavljajte kremu sa zaštitnim SPF faktorom, a ako posao iziskuje stalno prisustvo ispred računara, pravite veće pauze kako ne biste oči izlagali većem naporu.

 

Najčešća pitanja o operaciji kapaka

U ovom tekstu smo se potrudili da odgovorimo na sve nedoumice koje imate po pitanju operacije i podizanja kapaka, a ovde navodimo 3 najčešća pitanja od serije pitanja koja imate o ovoj temi.

 • Da li ostaje ožiljak nakon korekcije kapaka? 

Da. Kao i kod svake druge hirurške intervencije, i ovde se može očekivati ožiljak. Međutim, kako se blefaroplastika (naročito gornjih kapaka) uglavnom izvodi prateći prirodni pregib očnog

kapka, ožiljci su mali i jedva primetni. Tome doprinosi i gore pomenuta činjenica da je koža kapaka tanka, što omogućava brzo i lepo zarastanje i vrlo blage, gotovo neprimetne ožiljke.

 • Da li su rezultati operacije trajni? 

Rezultati su dugotrajni, ali ne i potpuno trajni. Kako starimo, tako se elastičnost kože i kvalitet mišića menjaju, a godine, način života i životna sredina dodatno utiču na sam izgled. Ono što pomaže jeste redovna higijena i hidratacija, kao i zaštita kože od Sunca kremama sa SPF faktorom.

 • Postoje li rizici od operacije kapaka?

Svaka operacija nosi neke rizike, pa tako i operacija očnih kapaka. Manje nuspojave mogu uključivati: zamagljen ili dvostruki vid, privremeni otok ili modrice, izuzetno retko i blago, kratkotrajno krvarenje iz reza.

 

Da li razmišljate o estetskoj korekciji očnih kapaka? Kontaktirajte nas za konsultaciju i pregled!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest