Frakcionisani CO2 laser

Frakcionisani CO2 laser

Frakcionisani CO2 laser u antiagingu, podmladjivanju i uklanjanju promena sa kože

Frakcionisani CO2 laser se najčešće koristi u lečenju svih vrta ožiljaka, kao i kod  uklanjanja nesavršenosti kože tipa ožiljajka od akni, flekica od sunca (melazma).

U suštini, frakcionisani CO2 laser predstavlja ablativni laser (ablativni laser je onaj koji uklanja površinski sloj kože), ali je dizajniran tako da ne uklanja ćitave plaže kože

Ovaj laser ostavlja ostvrca kože izmedju mesta gde je uklanjanje vršeno, što u velikoj meri ubrzava oporavak i smjanjuje mogućnost svih komplikacija.

Pre pojave frakcionisanog CO2 lasera koristili su se FULL ablativni laseri koji su bukvalno uklanjali površinski sloj kože, bez navedenih ostrvaca kože izmedju.

Ovi laseri se i danas koriste kod CO2 lasera, ali samo kod uklanjanja promena sa kože (mladeži, keratoze, dermatofibromi, viseći mladeži), ali i kao pomoć u hirurškim intervencijama na primer.

Današnji frakcionisani laseri, koji ostavljaju ostvrca netaknute kože izmedju delova na kojima je delovao laser su veoma efikasni, bezbedni i veoma pouzdani.

Za razliku od Erbium lasera koji uklanja samo površinski sloj kože, CO2 laser uklanja i dublje slojeve kože i po tome je efikasniji.

Iako za Erbium laser na velikom broju mesta možemo da vidimo reklame da su bolji od klasičnih CO2 lasera, ovo naprosto nije tačno jer nisu ekstremno efikasni i uklanjaju samo površni sloj kože.

Iako se pacijenti veoma brzo oporavljaju od Erbium lasera, naprosto njihovi efekti u uklanjanju ožiljaka, kao i u procesima uklanjanja strija, ili u procesu podmladjivanju nisu efikasni.

CO2 laser koji ordinacija Stojićević-Nedeljković ima u sastavu svoje opreme može da se koristi za

  1. Lečenje ožiljaka od akni
  2. Lečenje ostalih ožiljaka
  3. Lečenje strija
  4. Lečenje melazme, keratoze i drugih promena na koži
  5. Umanjenje proširenih pora
  6. Piling
  7. Zatezanje kože
  8. Uklanjanje bora lica i vrata

FRakcionisani CO2 laser

Kako uopšte radi frakcionisani CO2 laser?

Laser sušštinski zagreva tkivo, eliminiše vodu iz ćelije, uništava ćelijske veze i membrane, i na taj način vrši kontrolisano uklanjanje površnog sloja kože.

Kada se laser koristi veoma često pacijenti na svojoj koži mogu da vide odredjene šablone koji potiču od samog lasera, poput mreže, ukrštenih linija, kao i tačkica u vidu sitne mreže.

Ako zagledate u ove šablone videćete da izmedju delova kože na kojima je laser delovao postoje ostvcra netaknute kože. Upravo ova ostrvca neteknute kože su ono što ovaj laser izdvaja u odnosu na ostale.

Ta ostvrca omogućavaju da se okolna koža koja je tretirana laserom brže oporavi, povećava njegovu bezbednost i smanjuje mogućnost neželjenih efekata i komplikacija.

Nakon laserskog tretmana sva koža može da bude crvena, ali netakbnuta koža su ostvrca koja upravo omogućavaju brži oporavak nego kod full ablativnih laser.

Priprema pre laserskog tretmana?

Ono što je bitno je da je kod laserskog tretmana, koža bude čista.

Znači kao i pre svakog tretmana potrebna je dezinfekcija kože nekim od antiseptičnih rastvora.

Nije potrebna apsolutna hirurška dezinfekcija kao pred operaciju, ali neki od alkoholnih rastvora se, ili Octenisept može se koristiti za čišćenje.

Treba napomenuti da je skidanje šminke obavezno pre ovog čišćenja lica.

Takodje, akutni infektivni procesi, tipa upaljene akne, ili herpes infekcija na licu predstavljaju kontraindikaciju za laserski tretman.

Nakon čišćenja lica, može da se nanese anestetični krem.

Najčešće je to kombinacija lidokaina, bupivakaina i markaina.

Sve su u pitanju lokalni anestetici koji omogućavaju da tretman laserom protekne bezbolno. oni omogućavaju da površinski sloj kože utrne i da ta utrnulost traje i posle tretmana.

Nakon delovanja ove kreme u trajanju od 30min maksimalno, pristupa se opet temeljnom čišćenju lica i može se pristupiti laserskom tretmanu.

Za osetljive regije, tipa kapci, podočnjaci ili nausnice, dr Nedeljković i ja koristimo i pakovanja leda, gde se držanjem leda postiže dodatna utrnulost i što bezbolniji tretman.

FRakcionisani CO2 laser

Oporavak nakon laserskog tretmana?

Akutni oporavak traje sedam do deset dana. za taj period vremena pacijenti iz dana u dan mogu da primećuju različite promene.

Par sati nakon tretmana koža je kao da je izgorela na suncu, crvena, i može da peče i da zateže.

Nekada se kod intenzivnijih laserskih tretmana može javiti i pojava male količine serozne tečnosti, koja je u stvari limfna tečnost i to ne tretba da Vas brine.

Drugog dana koža već poprima bronzano tamnu boju, a tek posle trećeg dana može da počne osećaj svraba koji nije naročito izražen.

Ja šminku pacijentima preporručujem tek nakon sedmog dana kada je ljuštenje prošlo preko 50 %.

koliko može da traje crvenilo kože je potpuno individualno. Kod jačih kondicija lasera, i osetljivih pacijenata crvenilo može da traje 2-3 nedelje, ali se veoma dobro pokriva šminkom

Vreme oporavka kože u predelu vrata je obično duže.

Potrebno je 2-3 nedelje za potpuni oporavak kože ovog predela.

Nakon tretmana koriste se kreme za regeneraciju i hidrataciju kože koje se primenjuju najmanje 3 puta dnevno.

Mogu se stavljati hladne obloge ili  led. Za ublažavanje osećaja svraba može se koristiti rastvor sirceta ( 1 kasicica sirceta i 2 solje vode ). Potrebno je izbegavanje sunca i toplote. Mogu se koristiti analgetici za ublažavanje bola i nelagodnosti nakon tretmana.

Pogledajte naš youtube video o novinama.

Frakcionisani CO2 laser-koliko tretmana

Laserski tretmani se rade jednom u 3 meseca. Potrebno je 60-90 dana da bi se postigao efekat sinteze novog kolagena i remodeliranje postojećeg.

Za potpuni efekat tretmana bilo u smislu podmladjivanja, lečenja ožiljaka, ili u zavisnosti od problema koji se rešava, najčešće je potrebno  uraditi 1-3 tretmana.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest