Hemijski piling, sve na jednom mestu

Hemijski piling

Hemijski piling i sve što treba da znate

Hemijski piling je najstariji način podmađivanja kože.

U davna vremena u ovu svrhu koristili su se razni preparati kao što su kiselo mleko, esktrakti citrusa i fermentisane koštice grožđa, koji su se nanosili na kožu i dovodili do njenog ljuštenja i posledično negovanog i lepšeg izgleda. 

Danas je, zbog svoje komfornosti i brzog rezultata pre svega, to jedan od najpopularnijih tretmana u svetu dermatologije, naročito estetske medicine.

Trend koji vlada poslednjih godina, koji je na prvo mesto postavio kvalitet i zdravlje kože, doprineo je tome da se danas hemijski pilinzi široko primenjuju u beauty industriji.

Hemijski piling 2

Ono sa čime se devet od deset žena danas susreće su neujednačen ten, flekice, proširene pore ili akne i ožiljci od istih.

Ukoliko i Vi imate neki od prethodno navedenih problema kože, dobra stvar je da je hemijski piling „zlatni standard“  za njihovo rešavanje.

Na jedan efikasan, brz i siguran način, obezbedićete koži jedrinu, blistavost, lepši izgled i kvalitetniju strukturu.

ŠTA JE UOPŠTE HEMIJSKI PILING

Kada kažemo hemijski piling, pod tim podrazumevamo medicinsku proceduru, putem koje se, posebnim tehnikama, na kožu kontrolisano nanose rastvori odrađenih kiselina u cilju njenog ljuštenja (engl.peel-ljuštenje).

Ljuštenje, to znači uklanjanje površinskog, orožalog (mrtvog) sloja kože, koji zamenjuje nova, mlada koža.

Na taj način stimuliše se stvaranje novih, zdravih ćelija kože.

Kako se potom odvija proces obnove, dolazi do podsticanja i proizvodnje kolagena, ključnog elementa za čvrstinu i jedrinu kože, kao i brojnih faktora rasta i citokina.

Ono što mi vidimo jeste poboljšanje u izgledu kože, ona je blistavija, sitne bore i flekice su manje vidljive, tekstura (reljef) je poboljšana.

Ali ono što ne vidimo, a što je izuzetno značajno jer se dešava dublje, jeste upravo ta promena u strukturi kože, neokolageneza, koja je u stvari gradivni blok, na čijem temelju se izgrađuje zdrava i čvrsta koža.

HEMIJSKI PILING, ŠTA SE TRETIRA?

Pre svega, važno je da se istakne, da hemijski piling možemo da radimo na bilo kom delu tela, ne samo na licu, gde se najčešće radi. Regije koje se često pilinguju su i vrat, dekolte, šake, ruke, noge.

Hemijski piling se najefikasnije pokazao u rešavanju:

 •  pigmentacija na koži koje su izazvane različitim faktorima (Suncem, lekovima, nakon trudnoće)
 • akni i ožiljaka od akni
 • nepravilnog reljefa kože, grube kože, fotoostarele kože
 • finih bora
 • proširenih pora
 • masne kože i komedona
 • staračkih pega sa lica, dekoltea, šaka
 • strija

Hemijski piling 3

HEMIJSKI PILING – PODELA

Hemijski pilinzi, prema dubini do koje prodiru, mogu biti površinski, srednje duboki i duboki.

To nije striktna podela, bolje je da ih posmatramo i prema vrsti agensa kao i njihovih koncentracija.

Što je veća dubina do koje piling prodire, to je veća promena u izgledu kože, odnosno efektu koji daje. Isto tako, što je veća dubina, oštećenja kože su jača, pa će biti potrebno više vremena za oporavak.

Ukoliko niste sigurni koji piling bi bio najbolji za Vas, bez brige, to će lekar odrediti prema tipu Vaše kože, problemu koji se tretira, kao i individualnim predispozicijama.

POVRŠINSKI HEMIJSKI PILINZI

Ova grupa hemijskih pilinga naziva se i „lunchtime peel“, jer su vrlo blagi i ne zahtevaju vreme oporavka. Omiljeni su među ženama, jer nakon njih možete da nastavite sa svim aktivnostima.

Površinski hemijski pilizi, kao što im i ime kaže, prodiru samo u površinski sloj kože i rade blagu eksfolijaciju.

Nema ljuštenja kože, ili je ono blago. Rezultat je glatka, meka i sjajna koža.

Površinski pilinzi najčešće su produkti voćnih kiselina, AHA ( Alfa hidroksi kiselina) ili BHA (Beta hidroksi kiselina).

Od AHA najpoznatije su glikolna i laktična, dok je predstavnik BHA salicilna kiselina.

Brojni hemijski pilizi sadrže u sebi gotovu kombinaciju više kiselina, čime se deluje na različitu problematiku kože u istom mahu i dobijamo bolji efekat.

Glikolna kiselina- koristi se u koncentracijama 30-50% i pokazuje visoku sposobnost prodiranja u kožu u većim koncentacijama. Podstiče sintezu novih ćelija,  povećava vlažnost kože i jača zaštitnu barijeru.

Obavezna u terapiji aknozne kože, kao i antiaging procedurama.

Mandelična kiselina-efikasni agens kod debelih, masnih tipova kože sa flekama. Razbija veze između ćelija i stimuliše proizvodnju kolagena i sintezu proteoglikana.

Laktična (mlečna) kiselina- prednost kod osetljive suve i beživotne kože, jača njenu prirodnu barijeru. Stimuliše sintezu ceramida i intenzivno hidrira kožu. Bitna u terapiji hiperpigmentacija, kao i fleka nastalih oštećenjem Sunčevih zračenja.

Salicilna kiselina nezamenjiva je u tretiranju aknozne kože.

Od površinskih pilinga značajni je spomenuti i retinoičnu kiselinu, koja se koristi kao pripremna faza u procesima izbeljivanja kože.

Površinski hemijski pilinzi zahtevaju obaveznu neutralizaciju,  kako bi se njihovo delovanje u koži zaustavilo. Iako su površinski, mogu biti vrlo opasni ukoliko se nestručno rukuje sa njima, upravo zbog koncentracije samog agensa i dubine prodiranja.

Obavezna je upotreba SPF-a, pri izlasku iz kuće.

SREDNJE DUBOKI HEMIJSKI PILINZI

U ovu kategoriju spada TCA (Trihlorsirćetna kiselina) piling, koji može da se koristi kako sam, tako i u kombinaciji sa drugim kiselinama.

U upotrebi je u koncentracijama 15-50% i on se samoneutrališe, zbog čega je vrlo komforan za upotrebu.

Dovodi do koagulacije proteina u kožu, što vidimo kao pojave beličastih mrlja tokom procedure ( frosting efekat). Ljuštenje do kojeg dovodi ovaj piling počinje najčešće oko 2.-3. dana i može biti izraženo u većoj ili manjoj meri.

Radi se uglavnom u hladnom periodu godine, kako bi se koža lepo oporavila i sprečila oštećenja Suncem.

U zavisnosti od problematike koja se rešava i shodno tipu kože, stručnim rukovanjem možemo odrediti dubinu i samim tim predvideti ponašanje kože i brzinu oporavka.

Indikacije za TCA piling su:

 • pigmentacije
 • akne i ožiljci od akni
 • ozbiljno podmlađivanje
 • masna, debela koža, proširene pore

Oporavak najčešće traje oko 7 dana. Obavezna je upotreba SPF-a pri svakom izlasku iz kuće!

DUBOKI HEMIJSKI PILINZI

Ovde spadaju fenolni pilinzi, koji zahtevaju posebnu saradnju sa pacijentom jer su vrlo zahtevni, kako za upotrebu tako i za oporavak. Sigurni su za upotrebu kada se koriste na malim regijama  kože.

Možemo da ih koristimo ukoliko sa nekoliko tretmana TCA pilingom nismo dobili odgovarajući rezultat.

Sam tretman može biti bolan i zahteva ostajanje kod kuće 7-14 dana.

Indikacije za ovaj piling su:-

 • duboke bore
 • zrazito fotostarenje kože
 • ožiljci

POSTUPAK SAMOG TRETMANA

Ono što je neophodno da naglasimo jeste da, kada kažemo „hemijski piling“ ili „kiseline“ to ne treba da Vas plaši. Postupak je krajnje jednostavan i ukoliko se prepustite rukama stručnog lekara, zaista nema nikakvih neprijatnosti niti komplikacija.

Pre tretmana vodi se razgovor gde Vas lekar upućuje u sam proces, potom pregleda kožu i nakon toga, kada se odredi koji tip pilinga je odgovarajući, kreće se u postupak.

Hemijski piling 4

Lice se detaljno očisti, odmasti i nakon toga nanosi se piling. Može da se javi blago peckanje. Koliko puta će lekar ponoviti nanošenje, zavisi od toga šta želi da postigne. Nakon toga, ukoliko su u pitanju pilinzi na bazi voćnih kiselina obavezno se nanosi neutralizator, a ukoliko se radi TCA piling, on se samoneutrališe. Obavezna je i maska na samom kraju, koja pospešuje zaceljenje kože.

Lekar će obično preporučiti i zaštitni faktor (SPF) koji se nanosi nekoliko puta dnevno, kao i preparate za dalju negu kože nakon pilinga, shodno tipu kože i problematici.

OPORAVAK NAKON HEMIJSKOG PILINGA

Moguća je pojava crvenila kod osetljive kože, koje se vrlo brzo povlači.

Ukoliko se rade površinski pilinzi ljuštenje izostaje ili je prisutno u manjoj meri, a ukoliko je u pitanju srednje dubok piling (TCA) koža se ljušti nedelju dana.  Vrlo je važno da pacijenti znaju da ljuspice ne skidaju sami, mogu da sačekaju da same otpadnu ili da blago isfrotiraju lice peškirom nakon umivanja.

Ne savetuje se odlazak u saune, bazene kao i solarijum.

Za umirenje kože preporučuju se kreme na bazi Arnike i pantenola.

Ukoliko se pridržavate saveta lekara, neželjenih pojava nema.

KOLIKO JE POTREBNO DA URADITE HEMIJSKIH PILINGA

Na ovo pitanje može da Vam da odgovor samo lekar nakon pregleda. Za svakoga se taj broj određuje individualno, u zavisnosti od tipa i stanja kože, problema, kao i rezultata koji očekujete.

Ukoliko su u pitanju površinski pilinzi, mogu da se rade na 10-14 dana, dok se za TCA savetuje razmak od 4 nedelje između 2 tretmana.

Vrlo je važno napomenuti da ukoliko se tretiraju hiperpigmentacije i ožiljci, biće potreban veći broj tretmana (3-5) i njihove kombinacije sa drugim tretmanima, da bismo dobili najbolji rezultat. 

KADA SE NE SAVETUJE DA RADITE HEMIJSKI PILING

Tretman se ne preporučuje kod:

 • trudnica i dojilja
 • ukoliko imate neku od autoimunih bolesti
 • ukoliko imate virusnu infekciju na regiiji koja se tretira ( Herpes simplex)
 • ukoliko ste na terapiji izotretinoinom (Roaccutane), čeka se 6 meseci od prestanka uzimanja leka.

ZAŠTO JE HEMIJSKI PILING PRAVI IZBOR ZA VAS

Hemijski piling je bezbedna, bezbolna procedura koja osigurava zdravlje i bolji kvalitet kože, a čiji su efekti vidljivi odmah. S vremenom oni postaju još bolji jer podstiče obnovu kolagena i elastina u koži. Rezultati su prirodni, koža je nežna, meka na dodir i glatka. Sitne bore su izbrisane, nepravilnosti umanjene.

Pozovite nas i uverite su sve benefite koje ovaj tretman može da Vam pruži.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Jovanu Jovičić vezano za prp lica, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38163 552 020

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića vezano za prp lica, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336.

Instagram profil dr Dragana Stojićevića je na linku ovde.

Ukoliko želite da kontaktirate vezano za prp lica,  dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Instagram profil dr Djordja Nedeljkovića je na linku ovde.

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email ukoliko Vam je tako lakše.

A, da li ste znali da nas moćete kontaktirati i putem Chat ikonice u donjem desnom uglu sajta?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest