hijaluronski fileri najdetaljniji tekst

Hijaluronski fileri su hit, znate li zašto?

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su nosioci antiaging medicine poslednjih nekoliko godina.

Naša rečenica je da su hijaluronski fileri apsolutni hit 21. veka i antiaging medicine.

I to sa pravom. U pitanju je zaista umetnost u samim korekcijama, jer je aplikovanje ovih filera poput vajanja umetničkog dela. 

Doduše postoji i druga strana medalje, odnosno pogrešno aplikovanje hijaluronskih filera, a o tome možemo malo kasnije.

Transformacije hijaluronskim filerima, koje možete da vidite na brojnim sajtovima, ili instagram postovima neretko oduzimaju dah.

hijaluronski fileri

Pogledajte samo, na primer, post 9 neverovatnih transformacija hijaluronskim filerima, i videćete o čemu Vam govorim.

Kada smo objavili ovaj post 9 neverovatnih transformacija hijaluronskim filerima, ljudi su se zaista oduševeili, jer su videli da je moguće postići mladolik izgled, bez prenaduvanosti, i takozvanog estradnog izgleda.

Hijaluronski fileri se nazivaju i supstancama mladosti, i predstavljaju prozirne gelove različite gustine, koji su sterilni. 

Hijaluronski fileri nisu trajni, poput biopolimera, ili mekakrila. I u tome je prednost hijaluronskih filera, jer je i sam proces starenja jedan dinamičan proces. 

Ukoliko želite da pogledate video o tome zašto je biopolimer opasan, i ilegalan, možete da uradite klikom na sledeći link na našem youtube nalogu.

Hijaluronskim filerima možete da tretirate sve regije lica, vrata, dekoltea, šaka ali i tela. Poslednjih godina pojavili su se hijaluronski fileri za telo, i o njima ćemo pisati nekom drugom prilkom.

Ranijih godina fileri hijaluronske kiseline su se nazivali punjačima, i ljudima nije potpuno jasno, kako punjenjem lica možete da dobijete mladji, zategnutiji i jedriji izgled.

O tome ćemo nešto kasnije u tekstu.

Ali hajde da krenemo od početka.

Šta je zapravo hijaluronska kiselina?

U nekom od naših videa na youtube nalogu, verovatno ste čuli za informaciju da je hijaluronska kiselina u stvari vrsta šećera.

I to je zaita tako.

Hijaluronska kiselina, koja je glavni sastojak hijaluronskih filera predstavlja u stvari glikozaminoglikan, odnosno jednu vrstu složenog šećera.

Ali, nemojte da Vas to buni. Nije aplikovanje hijaluronskih filera, samo ubacivanje šećera u Vas. Mnogo je u pitanju složeniji proces.

Da li ste znali da se hijaluronska kiselina normalno nalazi u našem telu u brojnim tkivima, poput vezvnog tkiva, i potkožnog tkiva.

hijaluron

Samo neke prednosti hijaliuronske kiseline  su recimo

 • vezuje slobodne radikale
 • održava tonus i elastičnost kože i potkožnog tkiva
 • održava punoću i volumen kože
 • ijaluronska kiselina privlači vodu, zato postoji jedrina

Medjutim, loša stvar je što se kolčina hijaluronske kiselina u našim tkivima vremenom smanjuje, uz opadanje nivoa kolagena i drugih vlakana. 

Zato, nadoknadom hijaluronske kiselina uz upotrebu hijaluronskih filera, možemo da postignemo podmladjivanje lica na primer.

Naš organizam prepoznaje hijaluronsku kiselinu kao kompatibilnu i upravo u tome je prednost.

Ranijih godina, na primer, za ove vrste korekcija koristio se kolagen životinjskog tkiva, što je imalo veoma loše efekte, kako u mogućnosti nastanka alergijskih reakcija, tako i u vrlo kratkom opstanku u tkivima.

E sada, na scenu je nastupila moderna nauka kod hijaluronskih filera.

Specijalnom metodom ukrštanja hijaluronske kiselina unutar hijaluronskih filera, omogućeno da je oni mogu u našim tkivima da traju 12, pa i 18 meseci.

Na primer, ako biste ubrizgali čistu hijaluronsku kiselinu koja nije ukrštena, ona bi se bukvalno razlila po našim tkivima, i dala efekat kao da ste namazali malo bolju kremu.

Ali kada su ukršteni, oni mogu da daju volumen i punoću tkivima, mogu da podignu tonus lica, da naprave brojne druge korekcije poput nehirurške korekcije nosa itd

Hijaluronski fileri, šta se sve može korigovati?

Ranije shvatanje je bilo da se hijaluronom popunjavaju bore.

Medjutim, ovo nije tačno, jer ako hijaluronskim filerima popunjavate bore, deffinitivno ne lečite uzrok, nego posledicu starenja, i onda možete da dobijete veštački izgled od koga se svi plaše.

korekcija hijaluronskim filerima

Medjutim, svetski trendovi su se definitivno promenili, i sada mi lekari koji se bavimo antiaging medicinom dobro znamo uzroke starenja, pa možemo na njih da delujemo.

Dakle, u kratkim crtama, hijaluronski fileri direktno mogu da deluju na uzroke starenje i da ublaže njihove efektoe.

Može da se desi da se iznenadite ako pogledate listu svih mogućnosti korekcija, a možda i nežete

Hijaluronski fileri mogu da se koriste za

 • Popunjavanje i volumen usana
 • Konturisanje usana
 • Nehiruršku korekciju nosa
 • Korekciju podočnjaka, udubjenih i manjih kesica, kao i tamno prebojenih podočnjaka
 • Korekciju jagodica
 • Korekciju brade
 • Korekciju donje vilice
 • Korekciju čela
 • Popunjavanje nesavršenosti oko očiju
 • Podizanje spuštenih obraza
 • Podmladjivanje šaka
 • Uklanjanje i smanjivanje nazolabijalnih bora

Hijaluronski fileri za podmlađivanje – kako izgleda tretman i da li boli korekcija?

Prvo je bitno napomenuti da ne postoji nikakva posebna priprema pre tretmana hijaluronskim filerima.

Ali, mi ipak vodimo računa o nekoliko važnih stvari.

Ne savetujemo da se 

 • uzima vitamin C bar deset dana pre korekcije
 • da se uzima aspirin, diklofen i brufen dve nedelje pre
 • da se uzima riblje ulje i preparati na bazi omega 3 i omega 6 bar mesec dana ranije

Takodje, ne savetuje je se da se hijaluronski fileri rade kod pacijenata koji imaju neka autoimuna oboljenja.

I nikako se ne rade fileri kod pacijenata koji imaju akutne zapaljenske procese na koži, tipa bubuljicem odnosno druge promene na koži, jer može da dodje do pojave njihovih komplikacija.

Pre samo korekcije, a nakon detaljnog pregleda, skida se sva šminka, i vrši se fotografisanje bez šminke.

Fotografisanje je možda i najvažniji deo, jer se ne vrši mobilnim telefonom, nego profesionalnim aparatom, pod odredjenim svetlom.

Nakon još jednog temeljnog čišćenja lica, nanosi se anestetična krema na lice.

Kremi treba veoma malo vremena da deluje, i već nakon petnaestak minuta može da se pristupi korekciji hijaluronskim filerima.

Pre nego što se počne sa korekcijom, vrši se još jedno temeljno čišćenje lica. Možda Vam ovo zvučni čudno, da se lice toliko čisti, ali dr Djordje i ja smo hirurzi i asepsa i antisepsa se nalazi na visokoj listi važnih kriterijuma, kako u hirurgiji, tako i u antiagingu.

Korekcija hijaluronskim filerima se vrši različitim materijalima, odnosno Juvedermom različite gustine, iglicama, ili kanilama.

Ovo sve zavisi koja se regija koriguje prva na licu.

Zahvaljujući anestetičkoj kremi i veštim rukama doktora, bol je minimalizovan, a tretman prijatan. I nakon nekoliko uboda iglom bore polako nestaju, a vašoj koži se vraća sjaj i mladolikost.

Sama korekcija hijlaluronskim filerima traje relativno brzo, i najviše volim da pokažem na licu pacijenta kakva je razlika kada se koriguje samo jedna strana u odnosu na nekorigovanu stranu.

Negde nam je to postalo i zaštitni znak na socijalnim mrežama, takozvano, korigovana vs nekorigovana strana.

Pacijenti odmah vide rezultate korekcija hijaluronskim filerima, medjutim, ono što je bitno je da se najleši rezultati vide tek posle 3 do 4 nedelje, kada dodje do biostumalacije i regeneracija tkiva, kao i stvaranja novog kolagena.

hijaluron fileri

Hijaluronski fileri, šta posle tretmana?

Odmah nakon tretmana hijaluronskim filerima u našoj ordinaciji, vrši se opet temeljno čišćenje lica.

Ono što praktikujemo posle tretmana hijaluronom je nanošenje kreme na bazi Arnike, koja deluje umirujuće  u smislu smanjivanja crvenila kože i bilo koje nelagode ukoliko ona postoji.

Suštinski, odmah nakon korekcije hijaluronom, vraćate se svojim aktivnostima.

To je pacijentima veoma važno.

Medjutim, sutradan dolazi do pojave otoka, jer hijaluron osmozom privlači vodu.

I u zavisnosti od toga koja je korekcija radjena, dolazi do pojave otoka te regije.

Otok može da bude vidljiv kod odrejenog broja pacijenata, ali najčešće okolina to ni ne primeti, ali pacijenti imaju neugodan osećaj. Odnosno osećaju napetost i blagu nelagodu.

Pojava modrica nakon tretmana je sasvim moguća, pogotovo kada se odjednom radi celo lice na primer. Ili više regija na primer.

Nemojte ni ovo da Vas buni.

Pojava modrica je moguća i ne zavisi od injekcione tehnike, već od individualne predispozicije pacijenta.

Kako u šali volim da kažem svojim pacijetima. Od nas koliko nas ima ovde, ukoliko se udarite u ivicu stola, nekome neće biti ništa, a nekome će poplaviti cela noga.

Prema tome, sve je individualno.

Ono što je bitno je  ne dirati lice nakon procedure i ne nanositi kozmetička sredstva. Osim toga, trudite se da se ne izlažete suncu, solarijumu u jakoj hladnoći dok se otok ne povuče.

Hijaluronski fileri, kada je vreme?

Ok, razumem, U većini slučajeva postoji strah kada su korekcije hijaluronskim filerima. Ovo nije neobično, jer smo sa svih strana okruženi, neretko unakaženim ljudima.

Kako u svetu, tako i kod nas postoje pacijenti koji zaista izgledaju očajno, jer su radili korekcije kod raznih stručnjaka. 

Na žalost, ovde je problem i kod brojnih naših vrlo poznatih injektologa, koji svoje iskrivljene vizije lepote prenose na pacijente. 

I onda neretko imate pacijente koji liče jedni na druge. Prenaduvani obrazi, ušiljena brada, prenapumpane usne itd. Sve pod floskulom prirodno izgleda i minimalnih korekcija. 

Na žalost, u pozadini se neretko krije toliko iskrivljena percepcija ovih lekara da neretko potpadaju pod kategoriju poremećaja ličnosti.

Jedini način borbe protiv ovoga je odlazak kod lekara koji razume estetiku. Ali, pre toga savetujem da dobro pročitate o doktoru, ili doktorki koja radi ove korekcije, pogledate njenu, ili njegovu galeriju fotografija i donesete zaključak. To što kod nekog ide veliki broj pacijenata, nije uopšte dovoljan dokaz da je taj neko dobar u tom poslu.

povećanje usana hijaluronom

Ali, hajde, da se vratimo na optimalno vreme za korekcije.

Ukoliko se radi MD kodovima, Juvedermom, i ukoliko se prate svi ideali lepote, odnosno proporcije prirodne i zdrave estetike, i normalnog, svežeg i prirodnog izgleda, za korekciju nikada nije prerano.

Samo je bitno da Vaš lekar ima na umu da ne juri novac, da ne radi ono što mu Vi kažete, već da negde na prvom pregledu napravi detaljan dugogodišnji plan korekcija i da se njega pridržava.

Nemojte da zaboravite da ukoliko jurite svaku boru na licu, neretko posle par godina, nemate bore, ali nemate ni lice.

Bitno je napomenuti da se korekcije hijalurosnkim filerima ne rade nikako kod osoba mladjih od 18 godina.

Znaci starenja mogu da se pojave već u 20tim godinama i bez problema se može krenuti sa korekcijama već tada. 

Takodje, ukoliko se sa korekcijama krene na vreme, manja je šansa da ćete kasnije u životu biti kandidat za neke invazivnije metode, tipa hirurgije.

Na primer, ako Vaša majka, ili otac ima izraženo spuštene kapke, verovatno ćete i Vi. Ili prosto anatomija lica. Ukoliko Vam je uvučena brada, imaćete i podbradatk, ali se to može korigovati hijaluronskim filerima.

Takodje, postoje pacijenti koji genetski imaju ptotično, spušteno lice ili elastičnu kožu, ali kod svih se pravovremenom upotrebom hijaluronskih filera može postiži zaista izvanredan rezultat.

Jedna zanimljivost. Da li ste znali da je zahvaljujući upotrebi hijaluronskih filera, broj hirurških fejsliftinga u zadnjih deset godina opao skoro 40 posto?

Ne treba doduše zaboraviti genetsku predispoziciju ka nepovoljnim uslovima starenja. 

Hijaluronski fileri za korekciju usana –

Lips dont lie su najlepše usne u Srbiji

Dešavalo se da danima dr Djordje i ja sedimo i razgovaramo o tome kako bismo mogli da postojeće korekcije unapredimo.

Tako je bilo sa usnama, na primer. Nikako nismo bilo zadovoljni korekcijama koje radimo mi. A o ostatku koji se ovim bavi  da ne govorimo.

Dovoljno je da pogledate malo na socijalnim mrežama i da vidite raznorazne silikonske usne, ruske usne, prenaduvane usne, usne bez ikakvih prirodnih elemenara i proporcija.

Onda smo jednog dana seli, analizirali sve tipove usana koje postoje i došli do zaključka šta kod svakog tipa treba uraditi da biste postigli savršenu korekciju usana.

Primećujete da ništa nije prepušteno slučaju. 

Nema cickanja, mickanja, nema fristajl bodenja, nema ličnih afiniteta. 

Sve je kao u hirurgiji, tačno se zna koji materijal u kom sloju u kojoj količini na koji način.

I našu korekciju smo nazvali Lips dont lie.

Ako niste videli kako to izgleda, možete na bilo kom instagram profilu od nas dvojice.

I pogledajte dobro svake usne koje tamo vidite.

Videćete jednu konzistentnost,  a to je da nema veštakog izgleda, samo prirodne konture, prirodan volumen, i apsolutno zadovoljstvo svih koji rade korekciju.

Usne su oduvek predstavljale simbol ženstvenosti i najlepši ukras ženskog lica, međutim, priroda nije svima podarila pune, senzualne i lepo oblikovane usne.

povećanje usana hijaluronom

Korekcija usana – hijaluronski fileri – kako to izgleda kod nas?

LIPS DON’T LIE – Prirodna korekcija usana je termin koji se koristi u našoj ordinaciji i on podrzumeva dva osnovna uslova koja moraju biti ispunjena:

 • Za korekciju se UVEK koristi hijaluronski filer, hijaluron 
 • Na kraju korekcije imate prirodni oblik usana koji je u skladu sa anatomijom vašeg lica

U ovom tesktu ćemo do detalja objasniti tok naše korekcije i zašto baš prirodna korekcija usana pristaje svima.

Lips don’t lie su potpuno prirodne

Jednostavno smo osetili potrebu da na tržištu estetike, koje je ogromno, pokažemo da postoji i nešto bolje i lepše od svega onog što ste do sada videli i doživeli.

Želimo da postavimo novi standard estetike koji će se dugo koristiti. 

Naime kada smo ušli malo dublje u analizu problematike ovog dela estetskih intervecnija shvatili smo da i dalje postoje određeni negativni komentari kod ljudi od od vrste intervencije.

On se deli na dva dela.

Prvo od strane samog klijenta, jer mnogi nam kažu da žele ‘’nove’’ usne, ali da ne žele da izgledaju prenaduvano, da ne žele da im je gornja usna veća od donje, da ne žele da kad ulaze negde prvo uđu usne pa oni, da ne žele nesklad između proporcija lica i usana i pre svega da ne žele da izgledaju kao da su deo određenog dela estrade i starlete!

Lips don’t lie materijali

Drugi deo problema je, neću da kažem osuda okoline, nego pre komentari okoline koji se najčešće svode na to da neko ima ‘’silikonske’’ usne ( MI NE RADIMO NEPRIRODNE MATERIJALE ), da neko ima prenaduvan izgled i pre svega da je ružno i neprirodno! 

Zato smo mi tu da rešimo te probleme.

U prvom slučaju da korekcija na kraju intervencije bude skroz prirodna, da budete maksimalno zadovoljni izgledom, a drugi problem rešavamo tako da okolina ne može da shvati šta se to novo desilo kod vas, već da imaju pozitivne komentare kada vas vide. 

Prirodna korekcija usana je kod nas rešena na nekoliko načina. 

Prvo dobrom analizom usana u odnosu na anatomiju ostatka lica, a drugo je korišćenje odgovarajuće tehnike i podtehnika za intervenciju.

Naša tehnika je takva da se dobro prilagođava vašim usnama i da se u stvari individualnim pristupom izvede korekcija usana u skladu sa vašim potrebama.

Ona je takva da se može prilagoditi i vašim željama za uvećanje usana, tj uvećanja volumena, ali i korekciji oblika i ivica usana ili samo osvežavanju usana. Kod prirodne korekcije usana ne možete pogrešiti. 

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336.

Instagram profil dr Dragana Stojićevića je na linku ovde.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Instagram profil dr Djordja Nedeljkovića je na linku ovde.

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email ukoliko Vam je tako lakše.

A, da li ste znali da nas moćete kontaktirati i putem Chat ikonice u donjem desnom uglu sajta?