Implanti u grudima i spavanje

implanti i spavanje

Uvećanje grudi implantima je popularna procedura koju mnoge žene odabiraju kako bi poboljšale svoj izgled i samopouzdanje. Međutim, jedna od najčešćih briga koje pacijentkinje imaju je kako će se osećati prilikom spavanja sa novim grudima. U ovom tekstu ćemo istražiti ovu temu i dati vam sve informacije koje vam mogu pomoći da odlučite da li je ova procedura prava za vas.

Ispitivanja o spavanju sa uvećanim grudima

Jedna od prvih stvari koju ljudi obično pitaju pre nego što se odluče za operaciju uvećanja grudi je da li će biti teško spavati sa novim grudima. Iako je ovo razumljiva briga, postoje ograničena istraživanja koja proučavaju ovu temu.

Jedna studija koja je sprovedena u Australiji pratila je 31 ženu pre i posle operacije uvećanja grudi kako bi procenili uticaj procedure na kvalitet njihovog sna. Ispostavilo se da su žene u proseku spavale malo duže nakon operacije, ali nisu primećene nikakve druge statistički značajne promene u kvalitetu sna.

Ova studija je samo jedna od mnogih koje su sprovedene na ovu temu, ali daju neku osnovnu ideju o tome kako će novi grudnjak uticati na vaš san.

Teškoće sa spavanjem nakon operacije

Iako je većina žena prijavila da nisu imale problema sa spavanjem nakon operacije, postoje određeni faktori koji mogu uticati na vašu sposobnost da udobno spavate sa novim grudima. U nastavku su navedene neke od najčešćih teškoća sa spavanjem koje žene mogu iskusiti nakon operacije uvećanja grudi:

  1. Bol i nelagodnost

Bol i nelagodnost su normalni nakon operacije uvećanja grudi. Većina žena prijavljuje da je bol i nelagodnost najintenzivnija u prvih nekoliko dana nakon operacije, ali se s vremenom smanjuju. Međutim, ove teškoće mogu ometati vašu sposobnost da spavate udobno, posebno u prvih nekoliko noći nakon operacije.

  1. Problemi sa držanjem tela

Implantati mogu uticati na vaše držanje tela, posebno u prvih nekoliko dana nakon operacije. To može otežati pronalaženje udobnog položaja za spavanje. Vaš hirurg će vam dati savete o tome kako da ležite kako biste izbegli nepotrebne teškoće.

  1. Uticaj veličine implanta na spavanje

Implanti za grudi dolaze u različitim veličinama, oblicima i teksturama, a izbor odgovarajućeg implanta treba da bude individualan za svaku pacijentkinju. Međutim, postoji nekoliko opštih smernica koje mogu pomoći da se predvidi uticaj veličine implanta na spavanje.

3.1. Veliki implanti mogu izazvati neprijatnosti i bolove tokom spavanja

Kada su grudi uvećane implantima, one mogu postati teže i izazvati pritisak na leđima, vratu i ramenima. Ovo može dovesti do neprijatnosti i bolova tokom spavanja, posebno ako se osoba navikla na spavanje na leđima. Takođe, veliki implanti mogu biti teški za držanje u uspravnom položaju, što može izazvati bolove u mišićima i zglobovima.

3.2. Mala do srednja veličina implanta obično ne izaziva probleme sa spavanjem

Mala do srednja veličina implanta obično ne izaziva veće probleme sa spavanjem. Ovi implanti su lakši i ne izazivaju veliki pritisak na leđima, vratu i ramenima. Osim toga, mogu se lako držati u uspravnom položaju, bez izazivanja bolova u mišićima i zglobovima.

3.3. Pacijentkinje koje spavaju na stomaku mogu imati poteškoće sa spavanjem

Pacijentkinje koje spavaju na stomaku mogu imati poteškoće sa spavanjem nakon ugradnje implantata za grudi, bez obzira na veličinu implanta. U tom položaju, implanti mogu izazvati pritisak i nelagodnost, što može ometati san. Međutim, nakon nekoliko nedelja ili meseci, pacijentkinje se obično naviknu na ovo i mogu ponovo spavati na stomaku.

  1. Kako poboljšati kvalitet spavanja nakon ugradnje implanta za grudi?

Postoje neke stvari koje pacijentkinje mogu učiniti kako bi poboljšale kvalitet svog sna nakon ugradnje implanta za grudi. Neki od saveta uključuju:

4.1. Spavanje na leđima ili sa više jastuka

Ako pacijentkinja ima veće implante, spavanje na leđima može biti najudobniji položaj. Takođe, korišćenje više jastuka ispod glave i vrata može pomoći da se smanji pritisak na grudima i izbegnu bolovi u leđima i ramenima.

Kako smanjiti nelagodu i poboljšati kvalitet sna sa grudima uvećanim implantima?

Ukoliko imate probleme sa spavanjem i nelagodu zbog grudi uvećanih implantima, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da bi se osećali udobnije i bolje spavali:

  • Birajte odgovarajući krevet i jastuk: Odabir pravog kreveta i jastuka može biti ključan za poboljšanje kvaliteta sna. Za spavanje sa grudima uvećanim implantima, preporučuje se krevet sa tvrdjim madracem i jastukom koji će obezbediti potrebnu podršku vratu i kičmi.
  • Koristite jastuke za podršku: Ukoliko vam je teško pronaći udoban položaj za spavanje sa grudima uvećanim implantima, pokušajte sa korišćenjem jastuka za podršku. Ovi jastuci se mogu koristiti ispod kolena, između nogu ili ispod grudi kako bi se smanjio pritisak i ublažila nelagoda.
  • Nosite adekvatni grudnjak: Pravilan grudnjak je ključan za održavanje udobnosti i smanjenje nelagode sa grudima uvećanim implantima. Preporučuju se sportski grudnjaci sa adekvatnom podrškom i bez žica.
  • Probajte spavanje na leđima: Spavanje na leđima može biti najbolji položaj za spavanje sa grudima uvećanim implantima. Ovaj položaj će smanjiti pritisak na grudi i sprečiti da se implantati pomere tokom sna.
  • Razgovarajte sa Vašim hirurgom: Ako imate ozbiljne probleme sa spavanjem ili nelagodom zbog grudi uvećanih implantima, razgovarajte sa vašim hirurgom. Moguće je da će vam preporučiti da se implantati zamene manjim ili drugačijim tipom implantata koji će bolje odgovarati vašim potrebama.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest