Korekcija tamnih kolutova

Korekcija podočnjaka i tamnih kolutova

Jedan od najčešćih zahteva pacijenata u  antiaging i estetskoj medicini je uklanjanje umornog izgleda lica.

Obzirom da je regija očiju najupečatljiviji deo lica prvi znaci umornog izgleda se u celosti vide u ovoj regiji.

Tamni kolutovi, sitne borice ispod očiju i podočnjaci-kesice su glavni znaci umornog izgleda.

Postoji nekoliko modaliteta lečenja umornog izgleda lica a pristup svakom pacijentu je individualan.

Modaliteti lečenja se mogu kombinovati radi što boljeg efekta.

Operativno rešavanje podočnjaka (kesica ispod očiju) u smislu rešavanja pravih kesica ispod očiju je jedan od najstarijih i dobrih tehnika za uklanjanje umornog izgleda lica. Odmah da kažemo da moramo razlikovati prave podočnjake i kesice ispod očiju od kesica koje se pojavljuju na početku obraza i jagodica i koji predstavljaju malarne edeme – nakupljanje tečnosti kao posledica poremećaja limfne drenaže i koji se često pojavljuju kod pacijenata koji puše, preterano konzumiraju masnu i slanu hranu i slično.

Pravi podočnjaci se nalaze u regiji donjih kapaka i predstavljaju prolaps masnih jastučića iz dubine. Kod nekih se i genetski pojavljuju kroz generacije a kod drugih pacijenata de novo. Nastaju kao rezultat popuštanja fascija neposredno ispod regije oka te dolazi do prolapsa masnog tkiva. Ovi pravi podočnjaci se mogu jedino tretirati operacijom tako što se uklanja deo masnog tkiva. Rez se pravi neposredno ispod donjih trepavica i nevidljiv je kada lepo sraste.

Ukoliko uz prolaps masnog tkiva postoji i višak kože ista se uklanja ovom operacijom. Naime pre operacije se vrši precizno merenje radi odluke o količini kože koja se može ukloniti i zategnuti. Ako su postojale i sitne borice, neposredno nakon operacije ista se može tretirati CO2 frakcionim laserom čime se sitne borice zatežu. Laserski tretman se može ponavljati nekoliko puta u skladu sa kliničkim nalazom. Ovom kombinovanom operacijom se rešavaju i podočnjaci i opuštena koža.

Takođe dolazi i do poboljšanja kože u regiji malarnih edema pa se i oni smanjuju isto. Međutim ako se nastavi sa lošim navikama malarni edemi  će se pojaviti zasigurno za koju godinu. Malarne edeme onda treba tretirati kombinacijom nekoliko tehnika-prp, enzimom hijaluronidazom ili hijaluronskim filerima kojima se odiže ta regija i umanjuje prisustvo malarnih edema.

Da rezimiramo operativno rešavanje podočnjaka. Nekoliko modaliteta postoji i svaki ima svoje velike prednosti, a odluka koja se tehnika koristi zavisi od kliničkog nalaza pacijenta :

  • klasična operacija podočnjaka kojom se uklanjaju masni jastučići bez skidanja viška kože (rezervisana za mlađe pacijente ili pacijente kod kojih ne visi koža ispod očiju)
  • kombinovana operacija podočnjaka kojim se uklanjanju i masni jastučići, ali i uklanja višak kože i samim tim se zateže koža ispod regije oka (rezervisana za pacijente koji imaju i masne jastučiće i hiperelastičnu kožu koja visi)
  • kombinovana i laser potpomognuta operacija kojom se uklanjanu i masni jastičići i višak kože a zbog sitnih bora koristi se i laser na kraju operacije radi dodatnog zatezanja kože i uklanjanja istih

Odmah da kažemo da se svaka ova  operacija, bilo klasična bilo kombinovana, obavlja u uslovima lokalne anestezije, da je konforna kako za pacijenta tako i za lekara koji je obavlja, da se nakon intervencije odmah ide kući a da se konci uklanjanju par dana nakon intervencije. Dodatne sve informacije pacijent dobija na dan konsultacije i pregleda kao i na sam dan operacije tako da ne brinete kako da se ponašate nakon intervencije i šta da očekujete.

Takođe dr Stojićević i dr Nedeljković su patentirali jednu operativnu tehniku koja daje sjajne rezultate a siguran sam da ćete i vi biti zadovoljni kao što je veliki broj pacijenta pre vas. Nešto više o toj tehnici možete pročitati na ovom linku. Hvala!

Korekcija podočnjaka tj regije podočnjaka laserom je rezervisana za korekcije sitnih borica ispod oka u regiji donjeg očnog kapka, kada nema značajnog viška kože niti prolapsa masnog tkiva. Može se izvoditi kao samostalna intervencija ili u kombinaciji sa drugim tehnikama. Kao samostalna intervencija se koristi radi tretiranja sitnih borica. Broj tretmana zavisi od kliničkog nalaza i odgovora tela na iste. Može se koristiti u kombinovanoj tehnici zajedno sa hirurškim tehnikama rada. Takođe laser se koristi i u mezo tehnici korekcije tamnih kolutova tako što se kombinuje sa PRP medodom. Tada se u jednom tretmanu koža tretira sa frakcionim CO2 LASEROM a u isto vreme i sa prp tečnošću. Broj tretmana se određuje u skladu sa kliničkim nalazom. Za kombinovanu tehniku već smo nešto rekli u sekciji operacija podočnjaka.

Korekcija podočnjaka tj regije podočnjaka filerom  je jedna od omiljenih tehnika u antiaging medicini, ali ona nije rezervisana za pacijente kod kojih postoji značajna količina masnog tkiva i prave kesice. Ona je rezervisana za pacijente sa pravim tamnim kolutovima, izraženom tear trough regijom-tamni suzni kanal, i za pacijenata koji su izgubili značajan volumen lica te su izgubili potporu za regiju ispod oka gubitkom masnog tkiva obraza i spuštanjem istog pod silom gravitacije. Količina filera zavisi od kliničkog nalaza. Za pacijente kod kojih postoje samo tamni kolutovi i izražen tear trough kanal koristi se 1 ml najfinijeg hijaluronskog filera-npr Juvederm Volbella, a kod pacijenata koji su uz to i izgubili značajan volumen lica koristi se 2 do 3 a nekada i više ml filera. Odluka se donosi na pregledu pre intervencije.

Uz sve ovo za korekciju pravih tamnih kolutova oko očiju koriste se i kombinovane antiaging i mezo procedure. Tako da je jedna od naših omiljenih procedura u tom smislu kombinovani tretman frakcionim CO2 laserom i prp metodom. CO2 kao samostalni laser tretman. Pored toga postoji i mezo tretman specijalnim mezo koktelima napravljenim za ovu regiju i slično.

Ukoliko ste i vi kandidat za neku od ovih procedura slobodno nas kontaktirajte a mi ćemo u skladu sa vašim izgledom naći najboilji modalitet da vam pomognemo.

SN medic tim:

dr Đorđe Nedeljković + 381 64 2 555 252 

dr Dragan Stojićević +381 69 21 61 336

dr Jovana Jovičić +381 63 55 20 20

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest