MD kodovi su revolucija

md kodovi

MD kodovi pomeraju granice

MD kodovi su revolucionarni i inovativni sistem kodova za lekare koji injektuju hijaluronske filere.

Ovi kodovi su razvijeni od strane čuvenog brazilskog lekara Mauricija de Maja (Dr Mauricio de Maio) nakon dvadesetogodišnjeg iskustva u polju estetske medicine.

Razlog nastanka ovih md kodova leži u tome da se konačno na ovom polju medicine morao napraviti neki standard koji će pomoćii lekarima, ali pre svega pacijentima dati prirodan i osvežavajući izgled.

I dan danas postoje lekari koji nasumično vrše injektovanje hijaluronskih filera po slobodnoj proceni što dovodi do nezadovoljstva pacijenata i komplikacija.

MD kodovi su tu da se to izbegne. Zato pre svakog injektovanja filera uvek tražite lekara koji dobro zna antomiju lica i svrhu MD kodova, jer samo oni omogućavaju dobro plasiranje hijaluronskih filera i dobar rezultat. 

MD kodovi su razvijeni postepno, iz godine u godinu i stalno se usavršavaju da bi se potigao maksimlani efeket kod pacijenta, a opet da se izbegne neprirodni izgled prepunjenosti i naduvenosti kao što smo do skoro imali slučajeve.

MD kodovi su jasno definisani 2015 godine, a prvi put se počelo razmišljati o njima nakon što je 2010 godine predstavljen čuveni “8 point lifting -liftinga lica u 8 tačaka” i od tada se stalno vrši njihovo usavršavanje, a pre svega boljim razumevanjem fizioloških procesa starenja i kompletnog razumevanja anatomije lica.

MD kodovi su predstvalju strateške tačke na licu

U njih se vrši ubrizgavanje hijaluronskih filera radi postizanja direktnih i indirektnih efekata, a delujući na volumen i strukturu lica, a sve sa ciljem postizanja efekta liftinga bez hirurgije koja je do skoro bila standard, a danas se sve manje koristi.

Postoji već 75 precizno određenih md kodova na licu gde se vrši injektovanje hijaluronskih filera i koje su strateški jasno definisane iz anatomskih i hirurških podataka različitih delova lica, a  uzimajući u obzir i koštane reljefe i masive, masne kompartmante i fascije, kao i vaskularne i nervne strukture.

Svako mesto ubrizgavanja na licu odgovara jasnoj indikaciji, a koja pre svega zavisi od osnovnih lokalnih anatomskih faktora kao što su resorpcija kostiju ili dela masti, ali i od pokretljivosti područja i njegovog kretanja, a sve se to prati od strane lekara koji dobro zna MD kodovi.

Dobar lekar uvek vrši analizu rada na slikama pre i posle, što je postao standard uz MD kodove i injektovanje hijaluronskih filera.

Koje su to regije lica koje se tretiraju MD kodovima?

 • čelo
 • jagodice
 • slepoočnice
 • regija obrva
 • glabelarna regija
 • periorbitalna regija
 • obrazi
 • suzne brazde (regija podočnjaka)
 • usne
 • vilica
 • nasolabijalne bore
 • marionetske bore
 • brada
md kodovi
md kodovi

U svakoj od ovih regija postoje posebne podtačke koje se posebno obeležavaju slovima i brojevima. To su MD kodovi

Što više brojeva, to je regija sofiticiranija i potrebna je veća stručnost za korigovanje iste.

Takođe tačke md kodova se dele na plave i crvene u zavisnosti od potencijalne opasnosti u toj regiji – prolaska krvnih sudova ili nerava. Injektovanje se vrši i tankim iglicama i kanilom u zavisnosti od regije i potrebe.

Npr regija podočnjaka ima 3 crvene tačke, a usana čak 8 tačaka u kombinaciji plavih i crvenih tačaka. 

O vrsti i položaju MD kodova ćemo posebno pisati u nekom od narednih tekstova, a i svaki kod ćemo vam posebno predstaviti da bi shvatili zašto je važno da lekar zna MD kodove.

Mi dobro znamo ove kodove, zato vam o njima I pišemo, i za njih koristimo najbolje i najsavremenije hijaluronske filere tipa JUVEDERM.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest