Za koga nije Candela co2 laser

Za koga nije candela co2

Za koga nije Candela co2 laser

Frakcionisani CO2 laser je popularan tretman koji se koristi za lečenje ožiljaka, bora i drugih problema sa kožom. Međutim, nije svaka osoba kandidat za ovaj tretman. U ovom tekstu, razmotrićemo ko bi trebalo da izbegava upotrebu CO2 lasera i zašto.

ŠTA JE FRAKCIONISANI CO2 LASER?

Pre nego što razmotrimo ko ne bi trebalo da koristi frakcionisani CO2 laser, važno je da razumemo kako ovaj tretman funkcioniše.

Frakcionisani CO2 laser koristi lasersku energiju za oštećivanje kože u mikroskopskim oblastima. Ovo podstiče proizvodnju kolagena, što dovodi do poboljšanja teksture kože, smanjenja bora i ožiljaka. Ovaj tretman se obično koristi na licu, vratu, dekolteu i rukama.

KOJI SU BENEFITI FRAKCIONISANOG CO2 LASERA?

Frakcionisani CO2 laser ima mnoge prednosti za kožu, uključujući:

 • Poboljšanje teksture kože
 • Smanjenje bora
 • Smanjenje ožiljaka
 • Smanjenje pigmentacije
 • Poboljšanje tonusa kože

KOME SE PREPORUČUJE FRAKCIONISANI CO2 LASER?

Frakcionisani CO2 laser se preporučuje osobama koje žele da poboljšaju teksturu kože, smanje bore i ožiljke. Međutim, neke osobe ne bi trebalo da koriste ovaj tretman.

KO NE BI TREBALO DA KORISTI FRAKCIONISANI CO2 LASER?

Postoje neke osobe koje ne bi trebalo da koriste frakcionisani CO2 laser, uključujući:

 1. Osobe sa tamnom kožom

Frakcionisani CO2 laser može izazvati hipopigmentaciju, što je stanje u kojem se koža posvetli u odnosu na okolnu kožu. To znači da se može javiti neujednačenost boje kože, posebno kod osoba sa tamnijom kožom. Zato se frakcionisani CO2 laser obično ne preporučuje osobama sa tamnom kožom.

 1. Osobe sa aktivnim aknama

Frakcionisani CO2 laser se ne preporučuje osobama koje imaju aktivne akne. Ovaj tretman može pogoršati stanje kože i izazvati upale.

 1. Osobe sa herpesom

Osobe koje pate od herpesa na usnama ili drugim delovima tela, ne bi trebalo da koriste frakcionisani CO2 laser. Ovaj tretman može izazvati aktiviranje virusa i izazvati herpes.

 1. Osobe sa osetljivom kožom

Osobe sa osetljivom kožom takođe mogu biti loši kandidati za frakcionisani CO2 laser. Ovaj tretman može izazvati iritaciju kože i pogoršati stanje.

 1. Osobe sa istorijom keloida

Keloidi su abnormalni ožiljci koji se javljaju kada se koža previše ozbiljno oštetila. Osobe koje imaju istoriju keloida ne bi trebalo da koriste frakcionisani CO2 laser, jer ovaj tretman može izazvati ponovno stvaranje keloida.

 1. Osobe sa autoimunim bolestima

Osobe koje pate od autoimunih bolesti, kao što su lupus ili skleroderma, ne bi trebalo da koriste frakcionisani CO2 laser. Ovaj tretman može izazvati pogoršanje simptoma i izazvati upalu.

 1. Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste frakcionisani CO2 laser. Ovaj tretman može izazvati štetu na fetusu ili novorođenčetu.

KOJI SU POTENCIJALNI RIZICI FRAKCIONISANOG CO2 LASERA?

Iako frakcionisani CO2 laser može biti efektivan tretman za neke osobe, postoji nekoliko potencijalnih rizika i neželjenih efekata, uključujući:

 • Crvenilo i oticanje
 • Bol i nelagodnost
 • Perutanje kože
 • Hipopigmentacija
 • Infekcija

Da bi se smanjili ovi rizici, važno je da se frakcionisani CO2 laser koristi samo od strane obučenih profesionalaca i da se pridržavaju uputstava za negu kože nakon tretmana.

ožiljaka. Međutim, neke osobe ne bi trebalo da koriste ovaj tretman, uključujući osobe sa tamnom kožom, aktivnim aknama, herpesom, osetljivom kožom, istorijom keloida, autoimunim bolestima, trudnice i dojilje.

Pre nego što odlučite da koristite frakcionisani CO2 laser, važno je da se konsultujete sa kvalifikovanim lekarom. Oni će proceniti vašu kožu i istoriju bolesti da bi utvrdili da li ste dobar kandidat za ovaj tretman. Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom  o svojim očekivanjima od tretmana i potencijalnim rizicima i neželjenim efektima.

Ako ste dobar kandidat za frakcionisani CO2 laser, važno je da sledite uputstva za negu kože nakon tretmana i da redovno posećujete svog lekara radi praćenja napretka.

Frakcionisani CO2 laser može biti efektivan tretman za neke osobe, ali nije za svakoga. Važno je da procenite svoje stanje i konsultujete se sa lekarom kako biste utvrdili da li je ovo pravi tretman za vas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest