Botoks masetera

botoks masetera

Botoks Masetera: Šta je to i kako radi?

Botoks tretman masetera je kozmetički tretman koji se primenjuje na mišićima vilice radi smanjenja obima lica.

Ova tehnika koristi botulinum toksin tip A, koji se ubrizgava u mišiće vilice kako bi se smanjila aktivnost mišića i smanjio volumen lica.

Ovaj tretman je postao izuzetno popularan poslednjih godina, posebno kod žena koje žele da smanje svoju vilicu i poboljšaju izgled lica. Međutim, pre nego što se odlučite za botoks tretman masetera, važno je da se upoznate sa načinom na koji on funkcioniše i sa potencijalnim rizicima.

Kako funkcioniše botoks masetera?

Botoks tretman masetera se primenjuje na mišićima vilice koji se nazivaju maseteri.

Ovi mišići su odgovorni za žvakanje hrane i pokrete vilice. Kada se mišići masetera kontrahuju, to može dovesti do povećanja obima lica.

Toksin botulinuma tipa A se ubrizgava u mišiće masetera kako bi se smanjila njihova aktivnost. Kada se mišići masetera opuste, to može dovesti do smanjenja volumena lica. Efekat botoksa obično traje oko šest meseci.

Potencijalni rizici botoks tretmana masetera

Kao i svaki drugi medicinski tretman, botoks tretman masetera ima potencijalne rizike. Najčešći rizik je neuspeh tretmana, što može dovesti do nedovoljnog smanjenja obima lica. Drugi rizici uključuju bol, otok, modrice i krvarenje na mestu ubrizgavanja.

Postoje i ozbiljniji rizici, uključujući infekciju i alergijske reakcije na toksin botulinuma. Pre nego što se odlučite za botoks tretman masetera, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o svim potencijalnim rizicima i koristima.

Studije o efikasnosti botoks tretmana masetera

Postoji nekoliko studija koje su ispitivale efikasnost botoks tretmana masetera. Jedna studija objavljena u časopisu „Journal of Cosmetic and Laser Therapy“ ispitivala je efekte botoksa na 50 pacijenata koji su primili tretman masetera.

Nakon šest meseci, pacijenti su zabeležili prosečno smanjenje obima lica od 1,45 cm. Studija je takođe pokazala da su efekti botoksa bili najočigledniji kod pacijenata sa izraženijim maseterima.

Druga studija objavljena u časopisu „Aesthetic Plastic Surgery“ ispitivala je efikasnost botoks tretmana masetera kod azijskih pacijenata. Rezultati su pokazali da je botoks tretman masetera bio efikasan u smanjenju obima lica kod ovih pacijenata.

Međutim, važno je napomenuti da je svaki pacijent jedinstven i da su efekti botoks tretmana masetera individualni. Pre nego što se odlučite za ovaj tretman, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o vašim ciljevima i očekivanjima.

Kako se pripremiti za botoks tretman masetera

Pre nego što se odlučite za botoks tretman masetera, važno je da se pripremite za tretman. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se pripremite za botoks tretman masetera:

  1. Razgovarajte sa svojim lekarom: Vaš lekar će vam dati sve informacije koje su vam potrebne o tretmanu i pomoći vam da donesete informisanu odluku.
  2. Prestanite da uzimate određene lekove: Pre tretmana treba da prestanete da uzimate određene lekove koji mogu uticati na koagulaciju krvi, kao što su aspirin i ibuprofen.
  3. Izbegavajte alkohol: Izbegavajte konzumiranje alkohola nekoliko dana pre tretmana, jer alkohol može uticati na koagulaciju krvi.
  4. Nemojte koristiti kozmetiku: Ne nanosite šminku ili kozmetiku na kožu na dan tretmana.
  5. Izbegavajte vežbanje: Ne vežbajte ili ne podižite teške predmete nekoliko sati posle tretmana.
  6. Budite spremni na određene nuspojave: Botoks tretman masetera može izazvati bol, otok, modrice i krvarenje na mestu ubrizgavanja. Ove nuspojave obično nestaju nakon nekoliko dana.

Zaključak

Botoks tretman masetera može biti efikasan kozmetički tretman za smanjenje obima lica. Međutim, važno je da se upoznate sa potencijalnim rizicima i da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za ovaj tretman.

Studije su pokazale da je botoks tretman masetera efikasan u smanjenju obima lica, ali efekti mogu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest