Hirurško podizanje obrva

Hirurško podizanje obrva doprinosi da podmladite i osvežite svoj izgled lica. Evo šta sve treba da znate o jednoj od najčešćih estetskih korekcija novijeg doba. Ukoliko razmišljate da li vam treba hirurško podizanje obrva i efekat koji ćete time postići, dr Dragan Stojićević i dr Đorđe Nedeljković podelili su sve informacije koje će vam biti od koristi da donesete pravu odluku.
Podizanje obrva

Hirurško podizanje obrva doprinosi da podmladite i osvežite svoj izgled lica. Evo šta sve treba da znate o jednoj od najčešćih estetskih korekcija novijeg doba.

Ukoliko razmišljate da li vam treba hirurško podizanje obrva i efekat koji ćete time postići, dr Dragan Stojićević i dr Đorđe Nedeljković podelili su sve informacije koje će vam biti od koristi da donesete pravu odluku.

Šta spada u hirurško podizanje obrva?

Izbrišite efekte ljutog, tužnog ili umornog izgleda lica jednom kratkom i preciznom operacijom! U pitanju je operativna korekcija obrva koja za cilj ima da obrve podigne, popravi simetriju i, uopšte, poboljša izgled čela, obrva i područja oko očiju. Ovaj dugotrajni postupak  postiže se podizanjem mekog tkiva i kože u predelu čela i obrva. Liftingom obrva brišu se i koriguju znaci starenja, naglašava predeo oko očiju i lice dobija svežiji, mladalački izgled. Efekti ove operacije nisu trajni i ne mogu sprečiti prirodan proces starenja, ali ga mogu usporiti. Operacija se može izvoditi samostalno ili zajedno sa blefaroplastikom – operacijom gornjih kapaka.

Hirurško podizanje obrva podmlađuje lice iznad očiju kako bi povratio osveženiji izgled koji bolje odražava prirodnu vitalnost pacijenta. Uklanjanjem viška opuštenosti i repozicioniranjem mišića i tkiva ispod, podizanje obrva može ispraviti teške, spuštene obrve, eliminisati duboke brazde i vratiti glatkiju, mladalačku konturu gornjoj trećini lica.

Pogrešno mišljenje je da se hirurški lifting obrva radi samo iz estetskih razloga. U neretkim slučajevima, spuštene obrve i kapci mogu uticati na vid zbog čega se preporučuje hirurška korekcija i podizanje obrva. Ako imate tešku kožu i tkivo na gornjim kapcima, a ponekad čak možete da vidite ili osetite da koža leži na vašim trepavicama, možete biti dobar kandidat za ovu vrste estetske intervencije.

Šta dovodi do spuštanja obrva? Neki pacijenti imaju urođenu karakteristiku i rode se sa spuštenim obrvama i kapcima, dok kod drugih starenje dovodi do menjanja konture obrva i gubljenja prirodnog luka. Kako to da proverite? Ako imate problema sa vidom i mislite da su problemi u vašim kapcima, prstom podignite kapke i obrve. Pogledajte okolo u svim pravcima. Ako se čini da podizanje kože poboljšava vaš vid, onda je verovatno krivac opuštena koža, a operacije kapaka i obrva će pomoći da se to ispravi.

Ko je dobar kandidat za podizanje obrva hirurškim putem?

Ljudi koji imaju 40 ili više godina obično su dobri kandidati za korektivnu operaciju podizanja obrva. U ovom uzrastu, linija obrva obično počinje da se spušta, a duž čela se mogu pojaviti upadljive bore i fine linije. Osobe mlađeg uzrasta takođe mogu biti dobri kandidati, u slučajevima kada problem spuštenih obrva postoji kao genetski faktor ili spušteni kapci ometaju vid.

Idealan kandidat će imati realna očekivanja i poštovaće hirurške preporuke za negu pre i posle operacije. Razmišljate o hirurškom liftingu obrva? Ako patite od jednog ili više od navedenih stanja, mogli biste biti idealan kandidat:

  • Teški gornji kapci
  • Spuštene obrve
  • Stariji ili umorni izgled lica
  • Opstrukcija vida uzrokovana jako spuštenim obrvama
  • Vidljive brazde između obrva

Najvažniji deo ovakvog vida  operacije jesu pripremni pregled i detaljan razgovor sa pacijentom kako bi se hirurg upoznao sa željama i (realnim) očekivanjima pacijenta, a sam pacijent sa mogućnostima i preporukama koje daje iskusni hirurg, uključujući uputstva za pripremu i postoperativni tok.

Zakažite pregled i konsultacije

podizanje obrva
hirurško podizanje obrva

Kako se izvodi hirurško podizanje obrva?

Hirurški lifting obrva se u našoj klinici izvodi ambulantno i pod lokalnom anestezijom. Intervencija traje oko 30 minuta i podrazumeva mali hirurški rez u kosmatom delu glave, kako bi se pristupilo mišićima koji se zatežu i ušivaju, a time podižu same obrve. Ovakav zahvat za rezultat ima da se rez i ožiljak slabo ili uopšte ne vide, a izgled lica dobija otvoreniji, mladalački i svežiji efekat. Sama činjenica da se postupak izvodi pod lokalnom anestezijom čini da je postoperativni oporavak znatno kraći, kao i da se tokom intervencije pacijent može dodatno dogovoriti o detaljima podignutosti i izgleda obrva.

Nakon liftinga obrva, otpust je istog dana. Pacijent nosi zavoj oko glave nekoliko dana, a konci se skidaju 10 do 14 dana od operacije. Kako operativno podizanje obrva spada u lakše operacije, komplikacije su retke i obično se odnose na blagi otok, utrnulost u predelu reza i hematome koji prolaze kroz par dana. Ređa je pojava bola, uobičajene su blaga nelagodnost i osećaj zatezanja na celom čelu.

Nega nakon podizanja obrva

Povratak redovnim aktivnostima moguć je već dan nakon operacije. Preporučljivo je izbegavanje mimike lica u prvim danima, kao i uzdržavanje od težih fizičkih aktivnosti. Prvih dana može se činiti da postoji asimetrija u obrvama ili kao da su previše podignute – to nestaje već nakon nekoliko dana i vaše obrve poprimaju željeni izgled.

Treba istaći da hirurško podizanje obrva nije trajna metoda. Efekti ove operacije, u zavisnosti od genetike, stanja kože, uzrasta pacijenta…, traju između 3 i 7 godina. Redovna nega kože lica, zaštita od sunčevih zraka pomažu da efekti traju što duže, međutim, proces starenja se ovom intervencijom ne zaustavlja, zbog čega je važno imati realna očekivanja.

Postupak hirurškog podizanja obrva može se izvoditi samostalno ili u sklopu drugih intervencija, kao što su podizanje kapaka ili fejslifting. Prirodni rezultati postižu se odabirom estetskih hirurga sa višegodišnjim iskustvom, temeljnim poznavanjem anatomije lica i oštrim okom za estetske detalje.

Zainteresovani ste za ovu proceduru i imate još pitanja? H4

Razgovarajte sa našim iskusnim estetskim hirurzima:

Dr Dragan Stojićević slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336.

Dr Đorđe Nedeljković slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

i zakažite svoj pregled još danas.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest