Lečenje melazme laserom

Melazma je hiperpigmentacijski poremećaj kože koji se najčešće javlja kod žena.

Uzrok melazme nije potpuno poznat, ali se smatra da je povezana sa sunčevim zračenjem, hormonskim promenama i genetskim faktorima.

Postoji nekoliko načina lečenja melazme, a jedan od najnovijih i najefikasnijih metoda je lasersko lečenje pomoću piko lasera.

Piko laser je vrsta lasera koja emituje pulsirajuće zrake svetlosti u veoma kratkim intervalima, što omogućava precizno ciljanje melanina u koži bez oštećenja okolnog tkiva.

Jedna studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology ispitivala je efikasnost piko lasera u lečenju melazme kod 22 pacijenta.

Pacijenti su dobijali tretmane svake dve nedelje tokom perioda od tri meseca. Rezultati studije su pokazali da je piko laser lečenje dovelo do značajnog smanjenja hiperpigmentacije kod svih pacijenata. Takođe, nisu primećene neželjene efekte, kao što su ožiljci ili trajna depigmentacija.

Druga studija, objavljena u Journal of the American Academy of Dermatology, takođe je potvrdila efikasnost piko lasera u lečenju melazme. U ovoj studiji, 31 pacijent je dobijao tretmane piko laserom jednom mesečno tokom perioda od tri meseca. Nakon tretmana, svi pacijenti su pokazali značajno smanjenje hiperpigmentacije.

U oba ova istraživanja, autori su zaključili da je piko laser efikasan i bezbedan tretman za lečenje melazme. Međutim, kako bi se postigao optimalan rezultat, može biti potrebno više tretmana i kombinacija drugih terapija.

U zaključku, lasersko lečenje pomoću piko lasera predstavlja jednu od najefikasnijih i bezbednih metoda lečenja melazme. Ove studije su potvrdile da ovaj tretman može da dovede do značajnog smanjenja hiperpigmentacije kod pacijenata, bez neželjenih efekata. Ipak, preporučuje se konsultacija sa dermatologom pre nego što se odlučite za ovu vrstu tretmana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest