PRP terapija – podmlađivanje krvnom plazmom

Šta je zajedničko Kim Kardašijan, Kobe Brajantu, Tajger Vudsu? Svima je bila dostupna PRP terapija za lečenje različitih stanja – a sada to isto možete i vi!
PRP tretman podmladjivanje krvnom plazmom

Šta je zajedničko Kim Kardašijan, Kobe Brajantu, Tajger Vudsu? Svima je bila dostupna PRP tretman za lečenje različitih stanja – a sada to isto možete i vi!

PRP terapija, poznata još i kao „vampirski tretman“ je metoda podmlađivanja koja koristi vlastitu krv lica i tela, odnosno faktore rasta iz sopstvene krvne plazme. Iako na prvi pogled zvuči kao opis iz Bram Stokerovog ili romana naučno-fantastike, u pitanju je sve popularnija tehnika za podmlađivanje i lečenje različitih stanja – od sportskih povreda do gubitka kose.

PRP stimuliše proizvodnju kolagena i elastina koji zgušnjava i zateže tanku kožu, efikasno izglađujući bore i fine linije. Sve to ga čini odličnim tretmanom za poboljšanje ukupne teksture i tonusa kože.

Potrudili smo se da, u jednom tekstu, obradimo sve teme, nedoumice i pitanja koja imate o ovoj proceduri – vaše je da pročitate i detaljno se informišete pre nego što nas kontaktirate i zakažete svoj termin.

Šta je, u stvari, PRP tretman?

PRP tretman ili terapija je skraćenica od Platelet Rich Plasma – plazma obogaćena trombocitima i odnosi se na trenutno najprirodniji način podmlađivanja – kad govorimo o upotrebi ove terapije u estetske svrhe. Tokom godina istraživanja, lekari i naučnici su utvrdili da naše telo ima sposobnost samozalečenja i, u tom smislu, PRP terapija je vrsta regenerativne medicine koja može iskoristiti te sposobnosti i pojačati prirodne faktore rasta koje ljudsko telo koristi za lečenje tkiva. Poslednjih godina, pored toga što se koristi u kardiologiji i ortopediji za potrebe bržeg zarastanja tkiva, terapija krvnom plazmom se u estetskoj dermatologiji upotrebljava u svrhu podmlađivanja kože, popravljanja njene elastičnosti i tonusa, kao i podsticanja stvaranja novog kolagena.

PRP terapija se može vršiti na koži lica, vrata i dekoltea, predelu oko očiju, šakama, kao tretman protiv opadanja kose, za borbu protiv strija i celulita, kod bolesti i povreda muskuloskeletnog sistema.

prp tretman
prp tretman

Kako se izvodi PRP terapija i koliko traje?

Procedura je krajnje jednostavna i obuhvata pregled lekara specijaliste nakon čega se vadi krv koja se potom centrifugira, kako bi se izdvojili krvni elementi i dobila plazma višestruko obogaćena trombocitima.

Trombociti su dobro poznati po svojim sposobnostima zgrušavanja, ali takođe sadrže faktore rasta koji mogu pokrenuti reprodukciju ćelija i stimulisati regeneraciju ili zarastanje tkiva na tretiranom području. Plazma bogata trombocitima je jednostavno krv koja sadrži više trombocita nego uobičajeno, a što se dobija upravo centrifugiranjem.

Nakon toga, regija koja se tretira se temeljno očisti i dezinfikuje, a potom se nanosi anestetik krem kako bi se eventualne neprijatnost i bol od uboda sveli na minimum.

Sam postupak ubrizgavanja seruma vrši se tankim iglicama – tehnikom mezoterapije – u kožu pacijenta, gde potom aplikovani trombociti oslobađaju faktore rasta zaslužne za stimulisanje obnavljanja tkiva, bolju hidriranost i podmlađen izgled kože. Postupak traje oko 20-ak minuta i isti je za regije na vratu, dekolteu ili temenu glave.

Da li je PRP tretman bolan?

Uopšteno govoreći, PRP metoda podmlađivanja nije bolna, međutim, nivo neprijatnosti koji se može osetiti zavisi od otpornosti samog pacijenta i dela regije na kojoj se tretman izvodi. U svakom slučaju, lekar specijalista koji izvodi proceduru nanosi lokalni anestetik krem kako bi neprijatnost sveo na minimum.

PRP terapija – efekti i prednosti

Nakon tretmana krvnom plazmom koža dobija zdraviji i lepši izgled, primetan je ujednačeniji ten, blistavost i bolja hidriranost lica, dok su bore manje vidljive. Za većinu pacijenata, rezultati su trenutno vidljivi i nastaviće da se poboljšavaju kako se otok smanjuje.

PRP terapija:

 • poboljšava ten
 • smanjuje bore
 • zateže opuštenu kožu
 • smanjuje ožiljke od akni
 • smanjuje vidljivost bora

Ovaj tretman, urađen od strane proverenih stručnjaka i u specijalizovanim ordinacijama, daje rezultate u vidu podmlađenog izgleda kože lica, vraćajući odmoran i vedar izgled; otklanja ili smanjuje štetne uticaaje spoljne sredine i pušenja, ubrzava regeneraciju ćelija i koži vraća živost.

Efekti PRP terapije su vidljivi odmah, a maksimalno poboljšanje se vidi za 8 nedelja i tokom narednih meseci, kako se kolagen obnavlja i izgled kože vremenom popravlja.

Prednosti PRP tretmana:

 • nehirurški proces koji se radi ambulantno
 • brz i neinvazivan postupak koji kratko traje
 • dugotrajni efekti
 • 100% prirodan tretman – vaše sopstveno telo proizvodi sastojke neophodne za podmlađivanje kože.

Da li je tretman potrebno ponavljati?

U zavisnosti od stanja kože i željenih rezultata, broj tretmana se individualno određuje za svakog pacijenta. Kako je u pitanju 100% prirodna procedura, ne postoje ograničenja u broju ponavljanja; pacijentima koji puše ili imaju oštećenja na koži od sunca ili akni biće potrebno više tretmana.

Efekti PRP terapije su dugotrajni, ali se preporučuje da sa svojim lekarom dogovorite eventualne korekcije i broj ponavljanja radi što dugotrajnijeg dejstva.

Ko može da koristi PRP terapiju?

Postupak se preporučuje svim odraslim zdravim osobama koje žele da osveže svoje lice na prirodan i minimalno invazivan način i uspostave kontrolu nad efektima starenja. Ipak, postoje kategorije pacijenata kod kojih se PRP tretman ne preporučuje:

 • trudnicama i dojiljama
 • pacijentima koji imaju bolesti krvi i trombocita
 • pacijentima obolelim od autoimunih bolesti
 • pacijentima obolelim od akutnih bolesti ili infekcija
 • osobama alergičnim na anestetike

PRP terapija – rizici

PRP tretman spada u niskorizične procedure i obično ne izaziva veće neželjene efekte. Kako je u pitanju postupak koji uključuje ubrizgavanje sopstvenih ćelija i plazme, rizici su znatno manji (gotovo nepostojeći) nego kod drugih anti-age metoda. Takođe, ne postoji opasnost od alergijske reakcije kao ni bolesti koje se prenose krvlju, što ovu terapiju čini jednom od nabezbednijih za izvođenje.

Većina pacijenata može doživeti samo blage nuspojave poput otoka, iritacije, modrice, svraba i promene boje na mestu injekcije, a koji obično nestaju u roku od dan-dva.

Nadamo se da vam je tekst bio od koristi i otklonio eventualne nedoumice po pitanju PRP terapije. Da saznate da li je ovaj tretman pravi izbor za vas, pozovite nas i zakažite termin za konsultaciju.

Za kontakt sa dr Jovanom Jovičić, pošaljite poruku na viber, ili whatsapp ili pozovite broj +38163 552 020

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, pošaljite poruku na viber, ili whatsapp ili pozovite broj +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, pošaljite poruku na viber, ili whatsapp ili pozovite broj +38164 2555 252

PRP Tretman
PRP Tretman
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest