smernice nakon tretmana botoksom

Smernice nakon tretmana botoksom

Smernice nakon tretmana botoksom – ponašanje nakon tretmana

Smernice nakon tretmana botoksom su najvažniji deo tretmana.

Botoks tretman je jedan od omiljenih tretmana u antiaging medicini, jer sama intervencija traje kratko, a efekti su kako kažu pacijenti “wow efekti”.

Iako sama intervencija injekotvanja Botoksa traje kratko, ipak je neophodna određena nega nakon tretmana kao i određena pravila ponašanja da bi efekti bili dobri. 

Nakon tretmana ste možda bili više uzbuđeni, možda ste zaboravili šta smo Vam rekli, možda se niste setili svih svojih pitanja, e zato ovaj tekst postoji.

Da ne biste lutali u pitanjima i odgovorima, mi vam dajemo jasne smernice za ponašanje nakon Botoks tretmana:

Smernice nakon tretmana botoksom – prvo pravilo

Nema dodirivanja mesta injektovanja

Prvo i najvažnije pravilo je ovo – bez dodirivanja mesta aplikovanja Botoksa!

Botoks je, u osnovi, injekcija rastvora koji se plasira u tačno određene regije tj mišiće i kao takva ona parališe određene pokrete mišiće na vašem licu i sprečava ih da se pomeraju.

To smanjuje bore, ali ne deluje ako utiče na pogrešne i okolne mišiće.

Masiranje i dodirivanje mesta uboda može dovesti do migracije aplikovane tečnosti u susedne regije te i do pogrešnog delovanja.

Iako preporučeni vremenski period ne-diranja, varira u zavisnosti od lekara, bitno je ne masirati i dirati regiju u prvih 4 do 6 satai od intervencije, a neki lekari savetuju i do 24 h, ako je to uopšte moguće izvesti.

Smernice nakon tretmana botoksom

Izbegavajte fizičku aktivnost u prva 24 sata

Savetuje se da sačekate najmanje 24 sata posle botoksa dok ne odete na sport, teretanu ili imate neku jaku fizičku aktivnost.

Prvi razlog zbog koga morate da izbegnete fizičku aktivnost je postojanje verovatnoće da ćete možda pasti, udariti se u lice ili sličnu nenamernu povredu zadobiti.

Drugi razlog je da visoki intenzitet kretanja tokom vežbanja može prouzrokovati da se tečnost injekotovanog botoksa prebaci na druge mišiće, što je nepoželjan ishod kao što smo predhodno rekli. 

Smernice nakon tretmana botoksom

Ne uzimajte tablete protiv bolova i ne pijte alkohol

Lekovi protiv bolova, kao i alkohol imaju sličan efekat na telo koji bi trebalo izbegavati po svaku cenu – razblažuju krv.

Iako je to prihvatljivo u normalnim okolnostima i za određena stanja bolesti koje treba lečiti, kod botoks tretmana je nepreporučljivo.

Konzumacija alkohola može pogoršati eventualne modrice koje možete imati nakon intervencije.

Iako se to ne događa uvek, nije neuobičajno da se pojave modrice nakon injektovanja, pa zato zašto biste radili nešto da ih pogoršate. Ovo je jako bitno u prva 24 sata nakon tretmana, a neki lekari preporučuju i par dana ako je moguće.

Spuštanje glave, ležanje i spavanje

Jedno od najvažnijih pravila kod Botoks tretmana je da u PRVA ČETIRI SATA NAKON TRETMANA nema direktnog spuštanja glave put napred, ili lica u jastuk.

Četiri sata su po svim istraživanjima osnovno vreme nakon botoks tretmana.

Jednom kada legnete, pokušajte da zaspite na leđima. Ovo može biti izazov za ljude koji su navikli da spavaju celog života na stomaku, ili na bokovima, ali zažalićete ako ste pritisnuli lice u jastuk jer to na kraju ipak ima efekta na vaš tretman botoksom.

Smernice nakon tretmana botoksom

Kada smem da se šminkam i obavljam negu lica?

Kao i za predhodno pravilo o spuštanju glave, zlatno vreme za ove stvari nakon Botoks tretmana je 4 sata.

Nakon toga biste mogli obaviti nežnu negu lica i šminkati se. Bez masiranja, grubih pokreta, intezivnih kozmetičkih tretmana i sličnih stvari.

Ipak, ako možete bez šminkanja, naša topla preporuka je da to ipak obavite sutradan. Što se tiče nege lica i umivanja ona neka se obavlja uobičajnim preparatima koje i inače koristite

Efekti Botoksa se ne vide odmah nakon tretmana 

Za razliku od nekih drugih antiaging tretmana, npr tretmana hijaluronskim fielrima, efekti Botoksa se ne vide odmah, zato to i nemojte očekivati.

Neophodno je vreme da Botoks odradi svoj posao, tako da ćete efekte videti tek u danima koji slede. Po nekim iskustvima prvi efekti se vide nakon 3 dana , a kod nekih pacijenta je potrebno i do 5 do 7 dana da prođe.

Svakako postepeno ćete primećivati pojavu efekat Botoksa i gubljenje bora. Nemojte se iznenaditi ako vam zakažemo kontrolu radi evaluacije stanja dejstva Botoksa.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email.