Šta ne raditi posle co2 lasera

Candela co2 laser

Nakon Candela CO2 frakcionisanog lasera: Šta ne raditi?

Candela CO2 frakcionisani laser je popularan tretman za mnoge kožne probleme, uključujući bore, akne, ožiljke i hiperpigmentaciju.

Međutim, nakon tretmana, važno je slediti određene korake kako biste se brinuli o svojoj koži. U ovom tekstu, detaljno ćemo razmotriti šta ne raditi nakon Candela CO2 frakcionisanog lasera.

  1. Izbegavajte sunčevu svetlost

Nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, vaša koža će biti veoma osetljiva na sunčevu svetlost. Zato je važno da izbegavate sunčevu svetlost u narednih nekoliko dana, posebno tokom najtoplijeg dela dana. Ako morate biti napolju, obavezno nosite šešir i koristite kremu za sunčanje sa visokim faktorom za zaštitu od sunca.

  1. Ne dirajte lice

Nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, vaša koža će biti veoma osetljiva i zato je važno da ne dirate lice. Dodirivanje kože može da izazove iritaciju i infekcije. Izbegavajte da trljate lice i ne stavljajte ništa na njega, osim ako vam to prepiše vaš lekar.

  1. Ne koristite proizvode za čišćenje lica

Tokom prvih nekoliko dana nakon tretmana, ne koristite proizvode za čišćenje lica koji sadrže jake hemikalije. Ove hemikalije mogu da iritiraju vašu kožu i uspore proces ozdravljenja. Koristite blage proizvode za čišćenje lica koji neće izazvati iritaciju.

  1. Ne koristite vruću vodu

Nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, izbegavajte vruću vodu na licu. Vruća voda može da iritira vašu kožu i izazove crvenilo i suvoću. Umesto toga, koristite mlaku vodu za pranje lica.

  1. Izbegavajte vežbe koje dovode do znojenja

Tokom prvih nekoliko dana nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, izbegavajte vežbe koje dovode do znojenja. Znoj može da iziritira kožu i uspori proces ozdravljenja. Ako morate da vežbate, izaberite neku aktivnost koja neće izazvati znojenje.

  1. Ne koristite šminku

Tokom prvih nekoliko dana nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, izbegavajte korišćenje šminke na licu. Šminka može da začepi pore i izazove infekcije ili iritacije. Takođe, ne koristite kozmetiku koja sadrži alkohol, jer alkohol može da isuši kožu i uspori proces ozdravljenja.

  1. Izbegavajte saune i parne kupke

Tokom prvih nekoliko dana nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, izbegavajte saune i parne kupke. Toplota i vlaga mogu da iziritiraju kožu i izazovu crvenilo ili suvoću. Ako morate da posetite saunu ili parnu kupku, sačekajte najmanje nedelju dana nakon tretmana.

  1. Ne skidajte kraste

Nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, na vašoj koži se mogu pojaviti kraste. Iako je prirodno da one otpadaju, ne pokušavajte da ih skinete sami. To može da izazove infekcije i oštetiti kožu. Sačekajte da kraste otpadnu same od sebe.

  1. Ne koristite abrazivne proizvode

Tokom prvih nekoliko nedelja nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, izbegavajte upotrebu abrazivnih proizvoda za kožu, poput pilinga ili četkica za čišćenje. Ovi proizvodi mogu da oštete vašu kožu i uspore proces ozdravljenja.

  1. Pratite uputstva vašeg lekara

Najvažnije od svega, pratite uputstva vašeg lekara nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom. Vaš lekar će vam dati specifične instrukcije koje treba da pratite u narednim danima i nedeljama nakon tretmana. Ove instrukcije su ključne za brzo ozdravljenje i izbegavanje bilo kakvih komplikacija.

Zaključak

Nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom, vaša koža će biti veoma osetljiva. Važno je slediti određene korake kako biste izbegli iritaciju i infekcije, kao i brzo se oporavili. Iz navedenih saveta, najvažnije je izbegavati sunčevu svetlost, ne dirati lice, ne koristiti proizvode za čišćenje lica koji sadrže jake hemikalije, izbegavati vruću vodu, ne koristiti šminku, ne skidati kraste, ne koristiti abrazivne proizvode, pratiti uputstva vašeg lekara i izbegavati vežbe koje dovode do povećane cirkulacije krvi. Ukoliko sledite ove savete, možete biti sigurni da ćete se brzo i uspešno oporaviti nakon tretmana Candela CO2 frakcionisanim laserom.

Važno je naglasiti da je svaki slučaj individualan i da će vaš lekar prilagoditi uputstva vašim specifičnim potrebama i stanju kože. Takođe, obratite pažnju na bilo kakve simptome koji bi mogli da ukazuju na komplikacije nakon tretmana i odmah se obratite svom lekaru ako primetite bilo šta neobično.

Na kraju, korišćenje Candela CO2 frakcionisanog lasera može da bude veoma efikasan tretman za razne probleme kože, kao što su bore, ožiljci i fleke. Međutim, važno je da pažljivo sledite instrukcije vašeg lekara kako biste se brzo i bezbedno oporavili nakon tretmana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest