Trening posle operacije uvećanja grudi

Operacija povećanja grudi silikonskim implantima je sve popularniji estetski zahvat.

Iako je ovo vrlo siguran postupak, važno je da se pacijenti pridržavaju određenih smernica tokom oporavka kako bi se izbegle komplikacije i obezbedila brža i sigurnija obnova. Jedno od važnih pitanja koja pacijenti često postavljaju jeste koliko dugo nakon operacije treba da izbegavaju fizičku aktivnost i vežbe.

Pre svega, važno je napomenuti da se preporuke za vreme koje pacijenti treba da izbegavaju vežbe mogu razlikovati u zavisnosti od tipa i obima operacije, kao i od individualnih okolnosti svakog pacijenta.

Međutim, generalno, preporučuje se da se pacijenti ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću tokom prvih nekoliko dana nakon operacije.

Studije pokazuju da je potrebno najmanje šest nedelja oporavka pre nego što se pacijenti mogu vratiti svojim normalnim fizičkim aktivnostima, uključujući vežbe i treninge. Tokom prvih nekoliko nedelja nakon operacije, pacijenti bi trebalo da izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle uticati na povećanje krvnog pritiska ili srčanog ritma, kao što su trčanje, skakanje, dizanje tegova ili bilo koja druga aktivnost koja zahteva veliku fizičku aktivnost.

Tokom prvih nekoliko dana nakon operacije, pacijenti se trebaju fokusirati na odmor i smanjenje napora. Ovo je važno da bi se smanjio rizik od krvarenja i otekline, što su uobičajene komplikacije nakon operacije povećanja grudi. Važno je da se pacijenti pridržavaju uputstava koje su im dali njihovi hirurzi kako bi se obezbedila sigurna i brza obnova.

Studija koja je sprovedena u Brazilu 2018. godine uključivala je 60 žena koje su bile podvrgnute operaciji povećanja grudi i koje su bile u dobroj fizičkoj kondiciji pre operacije. Rezultati ove studije su pokazali da je preporučeni period oporavka bio šest nedelja, a da su vežbe trebale biti postepeno vraćene u toku četiri do šest nedelja nakon operacije.

U toku prvih nekoliko nedelja nakon operacije, pacijenti bi trebalo da se fokusiraju na lagane fizičke aktivnosti, poput šetnje ili istezanja. U ovom periodu, važno je izbegavati bilo kakve aktivnosti koje zahtevaju veliko opterećenje.

Ukoliko želite da zakažete pregled kod dr Branislava Trifunovića pozovite 011 3390 614

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest