Da li se preporučuje povećanje grudi ukoliko planiram da dojim?

Povećanje grudi je jedna od najpopularnijih estetskih procedura koje žene traže. Međutim, mnoge žene koje planiraju da doje brinu da li će im povećanje grudi uticati na sposobnost da doje svoju bebu. Ovaj članak će pružiti detaljne informacije o povećanju grudi i dojenju, uključujući prednosti i nedostatke ove procedure u kontekstu dojenja.

Šta je povećanje grudi?

Povećanje grudi, ili augmentacija dojki, je hirurški postupak koji se koristi za povećanje veličine i oblika dojki. Ova procedura obično uključuje umetanje implanta u grudi, koji se može napraviti od silikonskog gela ili slane vode. Postoje i druge metode povećanja grudi, kao što su transfer masti, ali su manje uobičajene.

Povećanje grudi i dojenje

Jedna od najčešćih briga žena koje razmišljaju o povećanju grudi je da li će to uticati na njihovu sposobnost da doje. Na sreću, većina žena koje su podvrgnute povećanju grudi uspešno doje svoje bebe nakon procedure. Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na sposobnost dojenja nakon povećanja grudi.

Implanti i dojenje

Jedan od najčešćih faktora koji mogu uticati na sposobnost dojenja nakon povećanja grudi su implanti. Ukoliko se koristi kvalitetan implatat, koji se postavi ispod mišića i ne ošteti mlečne kanale, oni ne bi trebalo da utiču na sposobnost dojenja. Međutim, ukoliko se implanti postave preblizu površine kože, mogu oštetiti mlečne kanale, što može dovesti do problema sa dojenjem.

Takođe, postoji mala verovatnoća da bi implanti mogli ispustiti materijal u mleko. Silikonski gel se obično smatra sigurnim za dojenje, jer nije toksičan i neće naškoditi bebi. Međutim, ukoliko postoji curenje slane vode, to može izazvati dijareju ili povraćanje kod bebe.

Uticaj procedure na mlečne žlezde

Povećanje grudi može uticati na mlečne žlezde, što može otežati proizvodnju mleka i dojenje. Hirurška trauma koja se javlja tokom procedure može oštetiti mlečne žlezde, što može dovesti do problema sa dojenjem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest