Nazolabijalne bore, popuniti ih, ili ne

Nazolabijalne bore, popuniti ih, ili ne

Nazolabijalne bore, popuniti ih, ili ne

Odmah na početku ovog teksta da napomenem da su nazolabijalne bore prisutne kod svakog čoveka na planeti. Imaju ih i novorodjena deca.

Sada kad to znate,možemo da nastavimo sa čitanjem.

Naime, prvi efekti starenja sa vide oko načih očiju u vidu svračijih nozica, ali veoma često pacijenti primete i nazolabijalne bore.

Nazolabijalne bore su bore koje se spuštaju od ivise nosa (nazo) do uglova naših usana (labijalne).

Dubina i dužina nazolabijalnih bora je potpuno individualna kod svakog od nas, ali za potreba ovog teksta, opisaćemo nekoliko najčešćih tipova ovih bora.

Nazolabijalne bore 2

Bore smejalice, izlomljena koza

Kada se osoba smeje, postoji jedan mišić koji naše usne povlači na gore ka obrazima i jagodicama i upravo tada može da dodje do efekta slomljene kože neposredno oko uglova usana.

Ovo su tipične bore smejalice, i one najčešće nisu velike, odnosno nisu dugačke, ali mogu da daju efekat slomljene kože, pout dve linije koje se nalaze i kada osoba prestane da se smeje.

Ja volim plastično da objasnim pacijentima, da je to slično kada se posteljina spakuje loše u ormar, ili neka Vaša omiljena majica, i onda kada je obučete izgledaće loše.

Možete čak i da ispeglate posteljinu ili majicu, ali će ona i dalje da bude izgužvana.

Naime, potrebno je da načinite nekoliko peglanja, da biste tu boru uklonili.

Isto je i sa borom smejalicom. Naime, potrebno je nekoliko puta načiniti njenu korekciju da bi se umanjila i posle jedne korekcije, efekat umanjenja može da bude veoma diskretan. 

Pored hijaluronskog filera, može se koristiti joše nekoliko tretmana za korekciju bora smejalica, poput laserskog CO2 tretmana, dubinske hidratacije kože, ili brojnih drugih tretmana i sve ovo se radi u dogovoru sa Vašim lekarom.

Nazolabijalne bore 3

Prave nazolabijalne bore

Prave nazolabijalne bore se duboki useci koji se nalaze sa strane od nosa ka usanama i do njihovog pogoršanja dolazi kod smejanja, ali se nalaze i u mirovanju.

Prave nazolabijalne bore se stvaraju kao posledica starenja i spuštanja srednjeg masiva lica na dole.

U pitanju je jedan veoma kompleksan proces gde dolazi do gubitka kolagenih i elastičnih tkiva, procesa resorpcije kostiju, odnosno osetoporoze, i gubitka elastičnosti tkiva ispod kože, mišići, fascije itd.

Tada tkiva obraza bukvalno padaju preko jednog ligamenta koji se nalazi u nazolabijalnoj bori i dolazi do pojave duboke nazolabijalne bore. 

Dakle, pacijenti najčešće vide samo nazolabijalnu boru i žele nju da koriguju ali je suština da je nazolabijana bora posledica brojnih kompleksnih procesa koji se dešavaju na našem licu.

Da li popuniti nazolabijalnu boru hijaluronom?

Direktno popunjavanje SAMO nazolabijalnih bora ne preporučujem.

Zašto?

Zato što time ne rešava te uzrok, nego posledicu, odnosno time samo pumpate svoje lice.

Suština problema je kao što smo rekli u podizanju tonusa lica čime se i nazolabijane bore smanjuju.

Uradite jednostavan test, povucite jagodicu na gore, i primetićete da se smanjila nazolabijalna bora.

Upravo je u tome rešenje, potrebna je nadoknada volumena odnosno podizanje tonusa lica na gore a ne samo popunjavanje nazolabijalne bore filerom direktno.

Doduše, svakako se nazolabijalna bora može i direktno popuniti nakon što se načinila korekcija srednjeg masiva lica, ali po unapred odredjenim MDkodovima, i od strane lekara specijaliste, jer su u njenoj okolini nalaze brojni krvni sudovi koje ne bi trebalo pogoditi hijaluronom i čiju anatomiju bi trebalo da poznaje lekar koji radi korekciju.

Dakle, za početak ako imate problem nazolabijalnih bora, i lekar Vam ponudi direktno popunjavanje bez da je pogledao celo Vaše lice, savetujem da promenite lekara, jer ćete na kraju te priče imati samo prepunjeno lice, bez rešenja konkretnih problema.

Nazolabijalne bore ne preporučujume ni da uklanjate u potpunosti i da jurite ideal koji ste videli na nekim filterima, ili fotošopiranim fotografijama.

Jer, kao što smo rekli, nazolabijalne bore imaju i deca, i da ih nemate izgledali biste čudno i krajnje neprirodno.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336.

Instagram profil dr Dragana Stojićevića je na linku ovde.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Instagram profil dr Djordja Nedeljkovića je na linku ovde.

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email ukoliko Vam je tako lakše.

A, da li ste znali da nas moćete kontaktirati i putem Chat ikonice u donjem desnom uglu sajta?