Plašim se botoksa, jer je toksin, ima li razloga

da li je botoks štetan

Botulinum toksin, poznatiji kao botoks, je jedan od najčešće korišćenih kozmetičkih tretmana. Međutim, zbog njegove popularnosti, postoji mnogo zabrinutosti o njegovoj sigurnosti. Ovaj članak će detaljno razmotriti bezbednost botoksa, uključujući studije koje su ispitivale njegovu sigurnost i koliko dugo se koristi u kozmetičke svrhe.

Kako funkcioniše botoks?

Botoks blokira signale koje nervi šalju mišićima, što dovodi do njihovog opuštanja. Kada se botoks ubrizga u određene mišiće lica, on može da smanji vidljivost bora i ožiljaka, kao i da smanji prekomerno znojenje ispod pazuha. Botoks se obično koristi na licu, uključujući bore na čelu, oko očiju i usana.

Koliko dugo se koristi botoks?

Botoks se koristi u kozmetičke svrhe već duže vreme. Prvi put je odobren za korišćenje u kozmetičke svrhe 2002. godine. Od tada, postao je jedan od najpopularnijih tretmana u svetu. Prema podacima Američkog udruženja plastičnih hirurga, u 2020. godini je urađeno preko 4,2 miliona tretmana botoksom u SAD-u.

Koliko je botoks siguran?

Botoks je siguran kada ga koristi kvalifikovani stručnjak u propisanim dozama. Međutim, kao i kod bilo kog medicinskog tretmana, postoji rizik od neželjenih efekata. Najčešći neželjeni efekti botoksa su blage glavobolje i neznatna bol na mestu ubrizgavanja. Postoje i neželjene rekkcije tipa spada obrva, ili kapka, stanje koje se naziva ptoza.

Postoje li studije koje su ispitivale sigurnost botoksa?

Postoje brojne studije koje su ispitivale sigurnost botoksa u kozmetičke svrhe. Jedna od najvećih studija, objavljena u časopisu Dermatologic Surgery 2005. godine, pregledala je bezbednost botoksa kod preko 20.000 pacijenata. Studija je pokazala da je botoks siguran kada se primenjuje u propisanim dozama i da je neželjeni efekat retkost.

Još jedna studija, objavljena u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery 2002. godine, ispitivala je bezbednost botoksa kod preko 10.000 pacijenata. I ova studija je pokazala da je botoks siguran i efikasan za kozmetičke svrhe.

Postoje i studije koje su se bavile dugoročnom sigurnošću botoksa. Jedna od takvih studija, objavljena u časopisu Dermatologic Surgery 2013. godine, ispitivala je sigurnost botoksa kod pacijenata koji su primali botoks tretmane u periodu od 10 godina. Studija je pokazala da je botoks bezbedan i efikasan za period od 10 godina.

Koje su najčešće nuspojave botoksa?

Najčešće nuspojave botoksa uključuju blage glavobolje, bol na mestu ubrizgavanja i privremeno smanjenje osetljivosti kože. Ove nuspojave su obično blage i prolazne.

Kako se može smanjiti rizik od neželjenih efekata botoksa?

Kao što je već pomenuto, botoks je siguran kada ga primenjuje kvalifikovani stručnjak u propisanim dozama. Međutim, postoji nekoliko stvari koje pacijenti mogu da urade kako bi smanjili rizik od neželjenih efekata botoksa.

Prvo, pacijenti bi trebalo da izaberu kvalifikovanog stručnjaka za primenu botoksa. Ovo može da uključuje lekara specijalizovanog za estetsku medicinu, ili dermatologa. Pacijenti bi trebalo da provere kvalifikacije i iskustvo stručnjaka pre nego što se odluče za tretman.

Drugo, pacijenti bi trebalo da se pridržavaju uputstava svog stručnjaka za primenu botoksa. Ovo može da uključuje izbegavanje određenih aktivnosti, poput fizičke aktivnosti ili izloženosti suncu, nakon primene botoksa. Takođe, pacijenti bi trebalo da budu iskreni o svom zdravstvenom stanju i lekovima koje uzimaju, kako bi stručnjak za primenu botoksa mogao da proceni da li postoji rizik od neželjenih efekata.

Treće, pacijenti bi trebalo da se pridržavaju preporučenih doza botoksa. Kvalifikovani stručnjaci za primenu botoksa obično preporučuju doze koje su sigurne i efikasne. Pacijenti ne bi trebalo da pokušavaju da primene više botoksa nego što je preporučeno kako bi dobili brže ili bolje rezultate.

Takodje, botoks nikako ne bi trebalo koristiti van medicinske ustanove,  u kozmetičkim salonima, ili drugim sumnjivim mestima, gde po zakonu ni ne bi smeo da se koristi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest