Silikonske usne, silikon u usnama

silikonske usne

Silikonske usne – biopolimer, ili metakril

Od kada su se pojavile tehinike ulepšavanja usana pa eto skoro do dan danas ostao je termin „silikonske usne“ kao sinonim za svaku korekciju usana.

Ipak danas je ovaj termin jako prevaziđen obzirom da su godine iskustva pokazala da silikon nije idealan materijal za korekciju usana i on je zamenjen jednom  prirodnom skroz neškodljivom suspstancom, a to je hijaluronska kiselina.

Zato se danas isključivo korekcije usana rade sa hijaluronskim filerima, a ne sa silikon sličnim materijalima.

Šta je to silikon?

Različiti materijali su korišćeni za korekcije usana u prošlosti. Svima je zajednički naziv silikon. Ipak to je grupa različitih materijala, relativno različitog hemijskog sastava-biopolimer, metakril, tečni silikon itd.

Ono što je zajedničko za sve ove materijale je da su TRAJNI, ostaju zauvek u vašem telu i zato i prouzrokuju različite zdrvastvene tegobe.

Kada su preoznate ove zdravstvene tegobe ovi materijali su u svim civilizovanim zemljama zabranjeni za upotrebu, a i ako se koriste koriste se nelegalno. 

Poslušajte podcast  o biopolimeru.

Zašto je silikon zabranjen?

Brojni razlozi zabrane postoje.

Od toga da su to neprovereni materijali, da hemijski sastav je takav da ne odgovara potrebama ljudskog tela, da ga naše telo prepoznaje kao „uljeza“, da trajno ostaju, da prouzrokuju stvaranje granuloma oko stranog tela-kuglica, kvržica u usnama, da je moguće da vrše trajno začepljenje sitnih krvnih sudova usana, da se vremenom pomeraju i uzrokuju poremećaj izgleda i estetike, da daju neprirodni izgled itd itd.

Sve to je dovelo da potrebe za novim prirodnim materijalima koji bi se koristili u estetici. Tako su i nastali hijaluronski fileri. FIleri u čijem sastavu je hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina je 100% prirodna susptanca koja normalno postoji u našem telu i koja zasigurno ne može proizvesti neprirodni izgled ili zdravstvane tegobe kao što to može silikon.

Silikonske usne

Na žalost ne samo za usne, silikon se koristio i za druge regije lice-jagodice, obraze, sitne bore, čelo itd itd. Srećom da danas ipak znamo da se sve može korigovati, ili hijaluronskim filerima ili botoksom, a da je korišćenje biopolimera za ove svrhe ne samo nepoželjno, nego izuzetno opasno.

Mi smo u našoj ordinaciji viđali različite komplikacije nakon upotrebe silikonskih materijala, počev od blagih kao što su asimetrije nakon upotrebe, kvržice, granulome pa do ekstremnih slučajeva upotrebe silikona u regiji čela i obraza koji su doveli do unakaženja i jakih rekacija i infekcija oko istog, jer organizam posmatra silikon kao strano telo pa zato na njega tako i reaguje.

Mogu li se silikonske usne istopiti

Odgovor je ne. Korktiokosterioidne injekcije koje se koriste za „kao topljenje silikona“ ne deluju na silikon već na tkivo oko silikona tako da one samo mogu da smanje tu oteklinu, ali ne uništavaju i ne smanjuju silikon.

Pogledajte video kako deluje Kenalog sa biopolimerom. I za razliku od njega hijaluronidaza sa hijaluronom. Na našem youtube kanalu, možete pogledati još korisnih videa.

Silikon je tu zauvek. Na žalost čak i operacije vađenja silikona iz usana nekada ne može u celosti ukloniti silikon jer je isti razliven po tkivu.

Želimo da napomenomo da je silikon vremenska bomba – SILICON IS A TIME BOMB!

Zapamtite tu rečenicu. Nikada se ne zna kada će se rekativirati.

Ozbiljne studije američke FDA organizacije su pokazala da je vreme aktivacije komplikacija nakon upotrebe silikona od 1 do čak 25 godina i to ne samo u regiji usana nego u bilo kojoj regiji.

Posebno su opasne ostale regije koje se rade, npr regija obraza i jagodica na licu, potom regija zadnjice ili grudi. Obzirom da je prvi put upotrebljen posle II svetskog rata, dovoljno je vremena prošlo da bi se pratile njegove posledice i komplikacije. 

Kao što ćete vi pamtiti ovu rečenicu ja ću zauvek pamtiti reči jedne naše pacijentkinje koja mi je jednom prilikom rekla:

„Dala sam mnogo para za silikon da izgledam 10 godina mlađe, a izgledam kao da sam preživela saobraćajnu nesreću sa kamionom“!

Zato nikada ne koristiti silikonske preparate u estetici.

Ukoliko vam je ovaj tekst interesantan i ukoliko imate još neku nedoumicu slobodno nas kontaktirajte za dodatne informacije:

dr med Đorđe Nedeljković 064 2555 252 

dr med Dragan Stojićević 069 21 61 336

Sinonomi

silikonske usne

uvećanje usana cena

povećanje usana

korekcija usana

fileri za usne

silikon za usne

silikon usne cena

uvećanje usana bioplimerom

usne hijaluron cena

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest