Smernice nakon operacije kapaka

Oporavak nakon operacije kapaka

Oporavak nakon operacije kapaka  – smernice

Oporavak nakon operacije kapaka je ubedljivo najčešće pitanje vezano za blefaroplastiku koje dobijamo od pacijenata.

Upravo je završena operacija gornjih kapaka (gornja blefaroplastika). U tekstu ispod su smernice šta treba raditi neposredno nakon operacije kapaka nekoliko dana, i ovih smernice bi se trebalo strogo pridržavati.

 • Najvažnija stvar koju ćete ODMAH po završetku operacije raditi je hladjenje. Mi svojim pacijentima savetujemo da u zamrzivač stave šest flašica obične vode od pola litre i zamrznu ih. Hladjenje se vrši tako što se flašica vode nakon iznošenja iz zamrzivača umota u čistu krpu, peškir, majicu i drži u regiji očiju. NIKAKO nemojte da držite led direktno preko flastera, jer možete da raskvasite flastere, koji potom mogu da spadnu. Ako držite hladne obloge, idealno je držati 10-15 minuta, pa napraviti pauzu 5-10 minuta. Hladjenje je najbitniji deo oporavka, jer se smanjuju otoci i smanjuje se mogućnost krvarenja. Ukoliko tokom hladjenja postoperativne regije imate bol u regiji očiju, ili u glavi, smanjite intenzitet hladjenja. Hladjenje postooperativne regije u principu deluje tako što smanjuje i bolnu osetljivost. Hladnjenje postoperativne regije traje 24 sata, ne duže.
 • Mirovanje nakon operacije je apsolutno obavezno. Kada se hladjenje postoperativne regije radi, pacijent treba da LEŽI. Ležanje se vrši na blago podignutom uzglavlju. Idealno je staviti dva jastuka jedan preko drugog i ležati na podignutom uzglavlju. Podignuto uzglavlje je veoma bitno zato što se time smanjuje mogućnost otoka, jer ako je glava na ravnom, postoji veća prokrvljenost regije, pa samim tim i otoci i oporavak se produžavaju. Dakle, podignuto uzglavlje je veoma bitno i obavezno dok se drže hladne obloge, a spavanje na podignutom uzglavlju se savetuje sve do skidanja konaca.
 • Prvi dan nakon operacije očnih kapaka ne treba da Vas iznenadi, jer ćete se probuditi otečeni i sa hematomima. Nemojte se uplašiti, jer je ovo potpuno normalno i očekivano. Koža očnih kapaka je veoma tanka, tkivo je rastresito i otoci se uvek javljaju. Takodje, hematomi odnosno plavičasta prebojenost kože očnih kapaka je potpuno normalna. To ćete da primetite ispod flastera koji se nalaze u regiji reza, odnosno neretko kada se pribudite hematomi mogu da se spuste ispod regije oka, odnosno u podočnjacima. Ono što je bitno je da se ništa ne maže na modrice.
 • Na mestima gde su rezovi kapaka, nalaze se flasteri koju su u boji kože. Navedeni flaster se naziva omni strip i on se nalazi sve vreme do skidanja konaca. Bitno je veoma da ne skidate sami flastere i da vodite računa da se ne raskvase, jer onda mogu da spadnu. Zato je bitno kada stavljate hladne obloge da led ne držite direktno preko rane. Takodje, ne treba da se umivate, i morate da vodite računa kada perete kosu, da ne pokvasite flastere. Ukoliko imate problem sa krmeljanjem očiju, onda možete da skuvate čaj od kamilice i običnim štapićem za uši da uklonite krmelje iz očiju bez kvašenja flastera. Pored flastera, možete da vidite krajeve konca. Nemojte ni slučajno dirati konce, i sami pokušavati da ih izvučete.
 • Terapija koju dobijate nakon operacije podrazumeva nekoliko lekova. Obavezna je primena antibiotika kao prevencija infekcije. Iako su očni kapi i regija lica, regija koja podrazumeva dobru prokrvljenost i smanjenu mogućnost infekcije, posle ove intervencije potrebno je uzimati neki od lekova iz gupe cefalosporina koje Vam lekar prepiše. Takodje, koristi se neki od lekova koji ubrzava resorpciju hematoma, tipa Chymoral forte, ili Serapim. Antibiotik se uzima 5 dana, dok se ne skinu konci, a lekovi protiv hematoma mogu da se koriste i duže.
 • Bolovi posle operacije u najvećem broju slučajeva ne postoje. Odnosno nije potrebno uzimati lekove protiv bolova. Napominjem da postoje pacijenti koji zaista imaju snižen prag bola i navode da postoje bolovi koji im smetaju, ali ovo je zaista ekstremno mali broj slučajeva, i njima se savetuje da ukoliko postoje bolovi nakon operacije kapaka, uzmu neki lek tipa PANADOL, odnosno PARACETAMOL. Lekovi tipa ASPIRIN, BRUFEN, ili DIKLOFEN ne savetuju se. Razlog je što mogu da pogoršaju pojavu otoka i hematoma. Ukoliko nakon operacije imate jake bolove i velike otoka, javite se svom hirurgu.
 • U izveštaju može da Vam bude navedeno i da u slučaju suvoće oka uzimate i veštačke suze. Tip koji ćete uzimati nije bitan, iako mi možda u izveštaju najčešće napišemo suze tipa hylo-gel, na bazi hijaluronske kiseline. Veštačke suze se uzimaju nekoliko puta na dan po jedna kap. Razlog je zato što nakon operacije kapaka može da postoji suvoća oka i treba preduprediti sušenje oka ili neke infekcije zbog istog. Zbog potencijelne suvoće oka, NOŠENJE SOČIVA SE NE PREPORUČUJE BAREM DVE NEDELJE. Ako slabije vidite, nosite naočare umesto sočiva.
 • Drugog dana posle operacije možete da primetite da su se hematomi u najvećem broju slučajeva spustili na podočnjak. Nemojte da Vas ovo zabrine, u pitanju je potpuno normalna stvar, jer se hematomi spuštaju pod uticajem gravitacije. Pacijenti se neretko uplaše misleći da se stanje komplikuje ali ovo nije slučaj već potpuno normalna i očekivana stvar nakon operacije kapaka. Možete u tom slučaju nastaviti sa hladjenjem navedene regije, i kao što smo već naveli nastaviti sa spavanjem na podignutom uzglavlju. Ako su se hematomi spustili na podočnjak, možete da koristite kremu na bazi ARNIKA montanta koju Vam mi prepišemo i možete da mažete isključivo regijju MODRICE U REGIJI PODOČNJAKA, nikako nemojte mazati preko flastera, ili druge regije.
 • Od trećeg do petog dana posle operacije otovi će i dalje biti izraženi, ali će polako početi da se smanjuju, a modrice mogu da počnu da menjaju boju iz tamno plavičaste ka zelenkastoj ili žućkastoj. I ovo je potpuno očekivano i ne treba da Vas zbunjuje. Kao što smo napomenuli, flastere nemojte uklanjati, dok Vam lekar ne kaže suprotno, jer rizikujete komplikacije.
 • Konci se skidaju od trećed do petog dana, kada Vam lekar zakaže. Vadjenje konaca je brzo ali može da postoji neprijatnost. Nakon vadjenja konaca, lekar Vam vraća isti tip flastera koji ste imali ranije i njega ćete držati bar još dva dana nakon vadjenja konaca. Ovo je bitno da bi se sprečila pojava komplikacije tipa infekcije, ili rašivanja rane ukoliko ista nije uz celosti zarasla. Kasnije skidanje flastera možete i sami da obavite ukoliko Vam lekar to napomene.
 • Kada se uklone flasteri posle skidanja konaca, veoma je bitno da ne dirate mesto reza i da ništa ne mažete ukoliko Vam lekar nije savetovao drugačije. Ukoliko stavljate meleme, losione, ili druge kreme za ožiljke, rizikujete pojavu izraženijih ožiljaka, crvenila na mestu reza, ili pojavu ateroma, ili cisti. Dakle, na mesto reza ništa ne mažete, osim ukoliko Vam lekar ne kaže drugačije.
 • Kada počnete sa ranim oporavkom, dozvoljeno je šminkanje kada Vam lekar to dozvoli. Takodje, kada se izlažete suncu , obavezno je nošenje zaštitnih naočara sa zaštitom od UV zračenja narednih godinu dana od operacije. Direktno izlaganje suncu, ili poseta solarijumu nosi opasnost od toga da Vam ožiljci potamne što se kasnije nikako ne može rešiti.
 • Veoma je bitno da shvatite da će ožiljak nakon operacije kapaka uvek biti manje ili više vidljiv. Operacija očnih kapaka u našoj ordinaciji se vrši zaista minucioznim tehnikama, i postoje zaista pacijenti koji imaju nevidljiv ožiljak, ali u većini slučajeva biće vidljiva linija čiji oblik zavisi od operativne tehnike koja je sprovedena. Ožiljak će prvih nekoliko meseci biti u vidu crvene linije koja je najvidljivija prvih 3-6 meseci. Tek u kasnijem toku, ova crvena linija se pretvara u fibrozni ožiljak, odnosno u belu liniju koja je manje vidljiva.
 • Potrebno je takodje da znate da je pojava asimtretrije u prvih 4-8 nedelja veoma moguća i najčešće je posledica otoka i neravnomernog srastanja tkiva sa jedne ili druge strane. Pacijentima uvek napominjemo da ne gledaju preko mere svoje kapke u ogledalu naročito u periodu od prva dva meseca. Oporavak nakon operacije kapaka je u procentima, otprilike 80 posto za prva dva do tri meseca, i svaki otok, ili pojava asimetrije u ovom periodu se pripisuje nepotpunom oporavku, zato treba biti strpljiv. Zato se kontrolno slikanje zakazuje najranije nakon 2-3 meseca nakon operacije kada se porede rezultati zajedno sa pacijentima.
 • Takodje, posle operacije kapaka oko 1-2 posto pacijenata će zahtevati neku dodatnu proceduru. Ovo je veoma bitno da shvatite, jer ukoliko su očni kapci pre operacije bili veoma spušteni za postizanje optimalnog rezultata potrebno je nekada uklanjanje velike količine tkiva što nekada može da predstavlja problem. Takodje, ukoliko pacijent ima tendenciju ka stvaranju vidljivijeg ožiljka, nekada je potrebno uraditi i laserski tretman CO2 frakcionisanim laserom.
 • Kada ćete da se vratite svojim aktivnostima najčešće je potpuno individualno, ali se ne savetuje nošenje ništa težeg od 3 kg minimum deset dana, a za bavljenje sportom morate da se konsultujete sa svojim lekarom. Vraćanje poslu je takodje individualno.

Ukoliko želite da kontaktirate dr Dragana Stojićevića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38169 2161 336

Ukoliko želite da kontaktirate dr Djordja Nedeljkovića, možete uraditi slanjem poruke na viber, ili whatsapp ili pozivom na telefon +38164 2555 252

Takodje, možete popuniti i kontakt formu na sajtu, i poslati direktnu poruku na email.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest