Ožiljak nakon operacije gornjih i donjih kapaka, blefaroplastika

Ožiljak blefaroplastika

Odmah da napomenemo jednu veoma važnu činjenicu.
Ožiljak mora da postoji nakon svake operacije, pa i posle operacije gornjih i donjih očnih kapaka.

Svakako, koža očnih kapaka je veoma tanka i veoma čest je slučaj da postoji takozvani nevidljivi ožiljak, ali da li će se to desiti zavisi od mnogo faktora.

 1. Pušenje je najveći prijatelj ožiljka, a najveći neprijatelj normalnog oporavka. Ukoliko ste aktivni pušač i samo par cigareta dnevno, formiraćete vidljiviji ožiljak. Ukoliko ste bivši pučač, postoji takodje ova šansa da ožiljak bude primetniji. Ukoliko ste veoma aktivni pušač, savetujemo prekid pušenja.
 2. Veoma je bitna tehnika ušivanja, i vrsta konca. Ako se koristi intradermalni šav, nećete imati ožiljak sa takozvanim tačkicama sa strane. Vrsta konca, igle, i sama tehnika operacije jako može da utiče da izgled samog ožiljka.
 3. Oporavak pacijenta je veoma važan i predispozicija ka formiranju ožiljaka. Jednostavno, postoje pacijenti koji zarastaju bez ožiljka, a postoje pacijenti koji će formirati ožiljak.
 4. Prebojenost kože i ten vodi često ka formiranju beličaste linije. Ukoliko imate tamniji ten i tamnije ste prebojeni, veoma je velika šansa da ćete imati beličastu liniju na mestu reza. To se javlja kao fiziološka reakcija formiranja i sazrevanja ožiljaka i potpuno je fiziološki proces.
 5. Oporavak nakon operacije je bitan faktor. Naime, ako ste posle operacije imali veoma izražene hematome, često se javlja tamnije prebojena linija na mestu ožiljka koja traje nekoliko meseci. To su takozvane hemosiderinske naslage i one se mogu diskretno umanjiti upotrebom ND YAG lasera, pa pitajte svog lekara o tome.
 6. Nemojte se čuditi ako postoje razna zadebljanja, asimetija, i drugei nepravilnosti i nekoliko nedelja poposlele operacije, To je prirodan procesa formiranja unutrašnjih ožiljaka i ova faza zna da potraje i par meseci.
 7. Ako želite, možete pitati svog lekara o CO2 laseru nakon operacije.Njega savetujemo najranije mesec dana i najbolje je uraditi 1 do 3 tretmana za pun efekat i umanjenje ožiljka. Ali, CO2 laser ne može da obriše takozvani beli ožiljak.
 8. Nemojte se opterećivati izgledom svog ožiljka dok ne prodje pun period oporavka do 12 nedelja, jer morate biti strpljivi i pustiti da prirodan procesa zarastanja i sazrevanja prodje sam od sebe. Posle ovog perioda, možemo da formirano scar reduction protocol upotebom lasera.
 9. Nemojte ništa mazati na svoje kapke posle operacije, jer ćete time iritirati kožu, mogu da se formiraju ciste na rezu i iritirani, crveni ožiljak koji traje mesecima. Nikakve kreme i gelove protiv ožiljaka ne savetujemo nikada.
 10. Sunčanje nezaštićenih ožiljaka bez yaštitnog faktora i zaštitnih naočara i odlazak u solarijum je apsolutno zabranjeno nekoliko meseci posle operacije.
 11. Šminkati se možete oko dve nedelje posle operacije, izuzetno ranije, ukoliko Vam lekar dozvoli.

Obavezno se vidimo na zakazanoj kontroli i želimo Vam brz oporavak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest